Afbeelding
Foto: Inter Visual Studio/ Judith van Dijkhuizen

Al gesloten drugspand aan Karel Doormanlaan in Bussum blijft nog zeker jaar dicht

Politie

BUSSUM - Burgemeester Han ter Heegde, portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, heeft besloten om een pand aan de Karel Doormanlaan in Bussum voor twaalf maanden af te sluiten. Dit in verband met de vondst van grote hoeveelheden (hard)drugs en wapens in maart 2021. Het pand mag van 2 april 2021 tot 2 april 2022 op geen enkele manier worden gebruikt. Overtreding van de maatregel is strafbaar.

Begin vorig jaar al ontvingen de gemeente en politie anonieme meldingen over het bedrijfspand. Er zouden nauwelijks bedrijfsactiviteiten waargenomen worden die passen bij soortgelijke inrichtingen. In de nachtelijke uren zou het pand wel bezocht worden door mannen in dure auto’s. Na onderzoek door de politie zijn vorig jaar zomer in dit pand goederen aangetroffen waarvan het aannemelijk was dat die bedoeld waren voor (het faciliteren van) de drugsproductie en/of drugshandel. Hierop heeft burgemeester Han ter Heegde vorig jaar een last onder dwangsom opgelegd voor strafbare voorbereidingshandelingen inzake de Opiumwet. 

(Spoed)sluiting 

Op 11 maart 2021 zijn er grote hoeveelheden (hard)drugs en twee wapens aangetroffen in het bedrijfspand. Er werd toen een 47-jarige man uit Laren aangehouden. De man is inmiddels voorgeleid aan de officier van justitie; er besloten dat de verdachte negentig dagen langer in hechtenis moet blijven, liet de politie op 30 maart jongstleden weten.

Agenten van de Landelijke Eenheid hielden op die bewuste 11 maart 2021 een auto staande in de Haarlemmermeer in verband met een routinecontrole. Na een doorzoeking in de auto vonden ze ruim 600 gram hasj. Daarop is besloten het bedrijf van de man te doorzoeken. In zijn pand vonden ze 9800 pillen amfetamine (harddrugs), 1,5 kilo hasj, 5,5 kilo hennep, 500 kilo wit poeder dat vaak gebruikt wordt bij de vervaardiging van harddrugs, een vuurwapen, 15 dozen met patronen en een stroomstootwapen.

(Tekst loopt door onder de foto)


Een van de aangetroffen vuurwapens.  - Foto: Politie

Op basis van de eerste bevindingen van de politie heeft de burgemeester geconcludeerd dat direct optreden noodzakelijk was. Hierop heeft hij besloten om, in afwachting op het nadere onderzoek van de politie, het pand direct te sluiten. Na het aanvullende rapport van de politie is besloten dat het pand voor twaalf maanden dicht moet. 

Met de sluiting wil de burgemeester een duidelijk en sterk signaal afgeven. De opslag van en handel in drugs wordt in de gemeente Gooise Meren niet getolereerd. De termijn van twaalf maanden zorgt ervoor dat de situatie in en om het pand en de rust in de omgeving wordt hersteld en de bekendheid van dit pand in het drugscircuit te doorbreken en te voorkomen dat dit pand wederom wordt gebruikt ten behoeve van de georganiseerde criminaliteit. Het besluit staat los van eventuele betrokkenheid van de eigenaar van het pand.

Ondermijning

Ondermijning is een dekmantel voor de georganiseerde criminaliteit. De bovenwereld en de onderwereld raken steeds meer met elkaar verweven. Criminelen gebruiken een legaal ogend bedrijf als dekmantel om illegale activiteiten, zoals de handel in drugs, mogelijk te maken. Meer informatie over de donkere wereld van de drugshandel en ondermijning is te vinden op: stopondermijningsamen.nl 

De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. Politie en Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en het regionale informatie- en expertisecentrum (RIEC) zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars; met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Maar de overheid kan het niet alleen. Ook bewoners en ondernemers kunnen een rol spelen in de aanpak van ondermijning. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bij spoed belt u 112. Liever anoniem melden? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000 of doe een melding via Meld Misdaad Anoniem 

Uit de krant