Foto: Judith van Dijkhuizen

Uitstel van zaak Edita Moliené: doodsoorzaak staat niet vast

  Politie

BUSSUM - De strafzaak tegen de 44-jarige Bussummer, verdacht van de moord op de 42-jarige Edita Moliené uit Naarden, is uitgesteld naar 21 april. Het was de bedoeling dat deze week het proces tegen de Bussumer zou plaatsvinden. 

Vanwege afwezigheid van een voor het Openbaar Ministerie belangrijke getuigedeskundige is de zaak echter opgeschort. Het OM wil graag de patholoog-anatoom ter zitting horen omdat niet vast staat waaraan Moliené is overleden.

Dat bleek tijdens de zitting dinsdag voor de rechtbank in Lelystad. Voorbijgangers zagen op 20 september 2018 een groot stuk plastic in het water van de Muidertrekvaart ter hoogte van de Maxis in Muiden drijven. Het bleek een opblaasbaar zwembadje te zijn dat met touwen was omwikkeld. Daarin zat het geknevelde dode lichaam van de Naardense. Ook haar handen en voeten waren vastgebonden. 

Vermist
Moliené was tijdens het vinden al een paar dagen vermist. De laatste die haar levend gezien zou hebben was de Bussumer die nu als verdachte in beeld is. Hij had de vrouw op 10 september voor het laatst gezien. Pas tien dagen na haar vermissing, op 20 september, werd het lichaam gevonden door passanten.

De Bussumer verklaarde dat hij een korte seksuele relatie met het slachtoffer heeft gehad. De politie heeft daarop zijn huis in Bussum volgehangen met afluisterapparatuur. Toen daar niets uitkwam heeft justitie undercover-agenten ingezet. Deze vingen hem op nadat hij te horen had gekregen dat zijn DNA was aangetroffen op het touw waarmee het zwembadje was omwikkeld. "Je bent de lul", zei één van hen. Hij zou toen geknikt hebben. 

Noodweer
Toen de agent vervolgens zei: "Je hebt het gedaan", zou de Bussumer opnieuw hebben geknikt. Daarna zou hij gehuild hebben en hebben gezegd dat het noodweer was." Later ontkende hij de moord en verklaarde dat ze hem verkeerd hadden begrepen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Bussumer Edita Moliené gewurgd toen hij seks met haar had. Ook is hem het wegmaken van het dode lichaam ten laste gelegd. Hij zou haar achterin zijn auto naar het Amsterdam-Rijnkanaal hebben gereden om haar vervolgens daar in het water te dumpen.

De advocaat van de Bussumer wil dat ook een ander DNA-profiel dat is aangetroffen op het touw wordt onderzocht. Het gaat om DNA van een man die zijn cliënt tijdens de verhoren heeft genoemd. Het Openbaar Ministerie gaat hiermee aan de slag. De Bussumer wordt naast de moord verdacht van bedreiging met de dood tegen meerdere mensen, twee inbraken, onder meer bij de Bussumse hockeyvereniging, vernieling en wapenbezit.

Meer berichten