Foto's: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter Nathan Schaap lijkt met twee titels klaar voor overstap naar Rotax Max Junioren

  Politie

BUSSUM - Met twee titels viel er deze week heel wat te vieren voor karter Nathan Schaap tijdens de huldiging van wedstrijdorganisator Chrono Karting. De 13-jarige rijder uit Bussum kreeg in Venray de kampioensbekers uitgereikt voor zijn Rotax Max Minimax-titels in het Nederlands kampioenschap en de Dutch Rotax Max Challenge. 

Het betekende een uitstekende voorbode voor zijn debuut in de Ok Junior-klasse, waarin hij komend seizoen gaat uitkomen. “Het seizoen was een stuk beter dan vorig jaar”, zei de jonge Bussumer nadat hij enkele bokalen overhandigd had gekregen. “Ik doe alles voor mijn sport. Ik heb het afgelopen seizoen nog meer getraind dan eerst. Alles klopte. Ook de snelheid. We zaten er vanaf het begin van het seizoen vooraan bij. Het kon niet beter eigenlijk.”

Daarvoor had hij veel te danken aan het topteam RR Racing en zijn teammanager Ramon Rietveld. “Ik heb heel veel gehad aan mijn monteur Jules de Bock en Ramon. Aan iedereen binnen het team eigenlijk”, zei Schaap met een lach op zijn gezicht. “Iedereen helpt elkaar. Ik heb geleerd voorop te rijden. In 2018 ging dat een stuk minder goed. Ik ben ook een stuk constanter geworden.”

Wat dat laatste betreft: daarom noemt hij zijn dominante overwinning tijdens de NK-ronde in Venray dan ook de mooiste van het seizoen. Hij won er de kwalificatie, de prefinale en de finale. “Ik was het hele weekend constant. Ik verdedigde ook niet te vroeg. Alles klopte. Dat kwam ook doordat ik veel zelfvertrouwen had.”

Dat hij dit seizoen vanaf het begin zo sterk was, had het racetalent niet echt verbaasd. Al tijdens de trainingen in de winter was hij erg snel. “Het was natuurlijk wel even wennen. Een nieuwe kart, een nieuw team, maar dat was voor de start allemaal al goed gekomen. In Genk ben ik tijdens het eerste raceweekend van het seizoen van de laatste startplaats in de prefinale toch nog als eerste gefinisht in de finale. Dat was wel spectaculair.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

In 2020 gaat Schaap in de OK Junior-klasse rijden, een internationale en zeer prestigieuze klasse. Daarvoor maakt hij de overstap naar Racing Team Kartshop Ampfing. Dat is een Duits topteam dat met Tonykart rijdt en waarvan de Nederlander Willemjan Keijzer de teammanager is. De Bussumer gaat voor het team het DKM-kampioenschap rijden en misschien nog een wedstrijd van het EK. “En als het goed gaat, misschien nog meer.” Verder gaat hij ook uitkomen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Junioren-klasse.

Zijn ambities zijn dan ook groot. Het uiteindelijke doel is Formule 1. "Dat is de droom. Maar dat is ook heel moeilijk. Testrijder voor een groot automerk lijkt me ook geweldig. Het zijn natuurlijk grote ambities, maar we gaan er wel voor." De stap hogerop komend seizoen brengt hem alvast weer stapje dichterbij zijn droom. En dan maar zorgen dat hij ook komend seizoen meteen goed voor de dag komt. Hoe? "Gewoon, heel veel trainen."

Meer berichten