Foto: Bastiaan Miché

Hennepcontainer zaterdag op Julianaplein

  Politie

BUSSUM - Wie een kijkje in de keuken van een hennepkwekerij nemen en meer te weten komen over de gevaren van hennepteelt, moet zaterdag naar het Julianaplein in Bussum komen. Daar staat de gehele dag een container met daarin een nagebouwde hennepplantage.

De hennepcontainer is een van de middelen in de strijd tegen hennepteelt. In Gooise Meren doen gemeente, politie, brandweer, woningcorporaties, netbeheerders, UWV, Sociale Recherche, Belastingdienst en OM dit samen. Hennep kweken is geen onschuldige hobby, meldt de gemeente Gooise Meren: "Het telen van deze plant is een misdrijf en dus strafbaar. De teelt van en de handel in hennep zijn steeds vaker in handen van zware
criminelen."

Maar er zijn meer risico's. Zo is er brand- en ontploffingsgevaar door het illegaal aftappen van stroom en gevaar voor de gezondheid door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in automatische sproei-installaties (legionella). Ook is er de kans dat de woning schade oploopt door schimmelvorming of door bijvoorbeeld aanpassingen in de bouwconstructie, zoals het aanleggen van een illegale kelder voor de teelt.

Ook verhuurders van woningen of loodsen moeten zich bewust zijn van de risico's. Teelt een huurder hennep in een gehuurde woning, dan kan de verhuurder verantwoordelijk worden gesteld. Verhuurders kunnen meer informatie vinden op stophennepteelt.nl

Hennepkwekerijen kunnen overal worden ingericht. Of er een kwekerij in een buurt aanwezig is, is onder andere te merken aan: stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops), voortdurend geluid van afzuiginstallaties of extra ontluchtingspijpen in het dak. 

Meer berichten