Foto: Pixabay

Bussummer deed aan illegale loterij mee voor 'extra zakcentje'

  Politie

BUSSUM - Een Bussummer heeft woensdag een geldboete tegen hem horen eisen in een zaak over het organiseren van een illegale lottoloterij in 2015 en 2016. Hij was een van de vijf verdachten.

Met haar blik strak vooruit, weigert de 50-jarige vrouw uit Kortenhoef die er bij betrokken is, woensdag te antwoorden op de vragen van de rechtbank en de officier van justitie over haar betrokkenheid bij het organiseren van illegale lottoloterijen.

Verdachte
De vrouw is samen met de Bussummer en nog drie andere mannen verdachte in de strafzaak waarbij het Openbaar Ministerie haar als een van de organisatoren ziet.

Naast haar stond woensdag ook een 68-jarige man uit Kortenhof terecht. Hij was een van de vele bookmakers die de lottobiljetten aan de man bracht. De andere betrokkenen in deze strafzaak staan later dit jaar terecht.

Geldboete
"U deed het puur om het geld. Een passende straf is om u financieel aan te pakken en om het verdiende geld terug te vorderen", aldus de de officier van justitie die tegen de vrouw een geldboete van € 10.000,--, twee weken celstraf voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van € 56.000,-- eiste.

De Bussummer hoorde een geldboete van € 3.000,--, waarvan € 1.000,-- voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van € 16.000,- tegen zich eisen.

Tapgesprekken
In 2015 maakte het Team Criminele Inlichtingen melding dat er een vermoeden bestond dat er in 't Gooi illegale loterijen werden georganiseerd. Aan de hand van observaties en tapgesprekken deed justitie eind oktober 2016 op verschillende woonadressen in Hilversum, Bussum, 's Graveland en Kortenhoef huiszoekingen.

Onder meer bij de vrouw uit Kortenhoef werden papieren en boekjes in beslag genomen met allerlei namen van bookmakers en ingelegde en uitgekeerde geldbedragen.

Extra zakcentje
Het OM gaat er vanuit dat de vrouw samen met een 61-jarige Hilversummer de organisatie leidde. Daarnaast waren er allerlei verschillende bookmakers, waaronder de Bussummer, die een extra zakcentje bijverdienden door de lottobiljetten te verkopen.

"Ik kreeg een bepaald percentage over de biljetten die ik verkocht had en als het lot onder mijn spelers viel, kreeg ik nog een extraatje centje er bij", aldus de Bussummer.

Onschuldig
De vrouw uit Kortenhoef zei woensdag alleen dat zij onschuldig is. Verder beriep zij zich op haar zwijgrecht. De medeverdachten, waaronder de 61-jarige Hilversummer, staan later dit jaar terecht

Meer berichten