Foto: Bob Awick

Fors hogere celstraffen voor Bussumse en Hilversumse mensensmokkelaars

  Politie

BUSSUM - De 26-jarige Bussumer en de 31-jarige Hilversummer zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 54 en 72 maanden voor deelname aan een criminele organisatie die zich in de periode juli 2015 tot februari 2016 bezig hield met mensensmokkel vanuit de jachthaven in IJmuiden en hennepteelt in 't Gooi.

Vorige maand eiste de advocaat-generaal tegen de twee respectievelijk 40 en 57 maanden celstraf. Het Gerechtshof komt tot een hogere straf omdat zij het handelen van de verdachten bijzonder ernstig en volstrekt onverantwoord acht.

Deel van grote criminele organisatie
De Hilversummer en de Bussumer maakten deel uit van een criminele organisatie die in de zomer van 2015 op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen vanuit de jachthaven in IJmuiden naar Engeland wilde smokkelen. De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren net op tijd alarm sloegen bij de havenautoriteiten, die op hun beurt de Koninklijke Marechaussee inschakelden. Op 15 augustus werden alle opvarenden aangehouden, voordat de zeilboot het anker had gelicht.

Naast mensensmokkel ook drugs gevonden
Het was de politie al vrij snel duidelijk dat er een hele organisatie achter de mensensmokkel schuil ging. In haar onderzoek ontdekte zij dat de 24 vreemdelingen in een safe-house aan het Biggekruid in Huizen ondergebracht waren en op 15 augustus 2015, de dag van de geplande overtocht, met busjes naar IJmuiden waren gereden. Ook ontdekte de politie dat de organisatie zich naast mensensmokkel bezig hield met grootschalige hennepteelt en handel. Bij invallen in een loods aan de Zeeweg in Huizen trof zij een hennepkwekerij aan en in twee woningen aan de St. Janslaan en Oosteinde in Bussum lag 17 kilo drugs. Alle vier panden behoorden toe aan de leden van de organisatie.

In 2017 werden de Bussumer en de Hilversummer veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 42 en 48 maanden. Zij stonden toen terecht met nog vier andere leden van de criminele organisatie die tot 3 en 4,5 jaar celstraf werden veroordeeld. Alleen de Bussumer en de Hilversummer tekenden hoger beroep aan.

Meer berichten