Afbeelding
Foto: Bob Awick

Forse celstraffen geëist tegen Hilversumse en Bussumse mensensmokkelaars

Politie

HILVERSUM/BUSSUM - Tegen een 26-jarige Bussumer en een 31-jarige Hilversummer zijn in hoger beroep celstraffen van 40 en 57 maanden geëist. Beide mannen maakten volgens de advocaat-generaal onderdeel uit van een criminele organisatie die zich van juli 2015 tot februari 2016 bezig hield met mensensmokkel en grootschalige hennepteelt in het Gooi.

De Hilversummer en de Bussumer maakten volgens de advocaat-generaal deel uit van een criminele organisatie die in de zomer van 2015 op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen vanuit de jachthaven in IJmuiden naar Engeland wilde smokkelen. De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren net op tijd alarm sloegen bij de havenautoriteiten, die op hun beurt de Koninklijke Marechaussee inschakelden. Op 15 augustus werden alle opvarenden aangehouden, voordat de zeilboot het anker had gelicht.

Safe-house met vreemdelingen en kilo's drugs
Het was de politie al vrij snel duidelijk dat er een hele organisatie achter de mensensmokkel schuil ging. In haar onderzoek ontdekte zij dat de 24 vreemdelingen in een safe-house aan het Biggekruid in Huizen ondergebracht waren en op 15 augustus 2015, de dag van de geplande overtocht, met busjes naar IJmuiden waren gereden. Ook ontdekte de politie dat de organisatie zich naast mensensmokkel bezig hield met grootschalige hennepteelt en handel. Bij invallen in een loods aan de Zeeweg in Huizen trof zij een hennepkwekerij aan en in twee woningen aan de St. Janslaan en Oosteinde in Bussum lag 17 kilo drugs. Alle vier panden behoorden toe aan de leden van de organisatie.

In 2017 werden de Bussumer en de Hilversummer veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 42 en 48 maanden. Zij stonden terecht met nog vier andere leden van de criminele organisatie die tot 3 en 4,5 jaar celstraf werden veroordeeld. Alleen de Bussumer en de Hilversummer tekenden hoger beroep aan. De Bussumer zegt onschuldig te zijn, de Hilversummer beweert een ondergeschikte rol te hebben gespeeld binnen de organisatie.

Verdachten brachten vreemdelingen naar levensgevaarlijke trip
De advocaat-generaal zei woensdag de Bussumer en de Hilversummer als volwaardige leden van de organisatie te zien. Zowel uit de getuigenverklaringen van de medeverdachten als uit camerabeelden, observatieverslagen en tapegesprekken wordt overduidelijk dat beide mannen een belangrijke rol binnen de organisatie hadden. Zij brachten op 15 augustus 2015 de illegalen vanuit het safe-house aan het Biggekruid in Huizen naar de boot in IJmuiden en zij bewaakten en onderhielden de zeilboot. Daarnaast huurde de Hilversummer de loods aan de Zeeweg in Huizen waar de hennepplantage werd aangetroffen.

Het plan om de 24 vreemdelingen met de zeilboot naar Engeland te varen, typeerde de advocaat-generaal als levensgevaarlijk en uiterst onverantwoord. Bij inspectie van de boot, bleek de boot namelijk niet zeewaardig. De staat van de boot was zeer slecht, de boot was veel te klein voor het aantal passagiers en niet uitgerust met noodsignalen. Daarnaast hadden de twee schippers nauwelijks zeilervaring. "De kans dat de opvarenden de reis naar Engeland overleeft zouden hebben, was net zo groot als de kans dat je vanaf de vierde verdieping naar beneden springt", aldus de advocaat-generaal die een citaat uit het deskundigenrapport over de staat van boot voorlas.

Het hoger beroep gaat maandag verder. Dan komen de advocaten van de Bussumer en de Hilversum aan het woord. Op 14 juni verwacht het hof uitspraak te kunnen doen.

Uit de krant