Foto: Bastiaan Miché

Rapport: tweede gaspedaal had rij-instructeur kunnen redden

  Politie

BUSSUM - De rijschoolhouder die bij een aanrijding met een trein in Bussum kwam te overlijden, had de tijd om te ontsnappen. Zijn lesauto die op het spoor aan de Herenstraat afsloeg kwam op de parkeerrem te staan. De man probeerde nog gas te geven om de blokkering op te heffen, maar dat mocht niet baten. Deze conclusies zijn te lezen in het onderzoeksrapport dat is opgesteld na het ongeluk van afgelopen mei, waar vakwebsite RijschoolPro over beschikt

De rijschoolhouder (66) kwam om het leven nadat de lesauto stil kwam te staan en waarbij de auto werd geramd door een tegemoetkomende trein. Een leerlinge (18) die achter het stuur zat kon hierbij ternauwernood ontsnappen. Het ongeluk zorgde voor een schokgolf. De vraag was vooral: hoe kon het zo fout gaan? 

Na het fatale ongeluk onderzocht de politie de zaak. Dat onderzoek werd onlangs afgesloten en de resultaten zijn gedeeld met de nabestaanden van de omgekomen rijschoolhouder.

Normale snelheid
Collega-rijschoolhouder Brigitte Halberstadt heeft de uitkomsten van het onderzoek, mede namens de familie nu gedeeld. Halberstadt vertelt tegenover de vakwebsite van rijschoolhouders het volgende: "Het onderzoekt brengt naar voren dat de lesauto met normale snelheid het spoor op reed. De motor sloeg daarna om onbekende reden af. In de tussentijd stapte de leerling uit, waardoor de automatische parkeerrem erop ging", vertelt ze. Daarna stond de auto vast op het spoor. De rijschoolhouder boog vervolgens voorover. "Waarschijnlijk om met zijn hand het gaspedaal in te drukken aan de kant van de bestuurder. Binnen zeven seconden was de trein echter bij hem."

Geen technische oorzaak
Volgens het onderzoek had de overleden rijschoolhouder de tijd om te vluchten. Een technische oorzaak heeft de politie niet kunnen vinden.

Rijschoolhouders hebben zorgen over spoorwegovergangen
De brede spoorwegovergang en ook de rest van het spoortraject Hilversum - Bussum - Naarden leiden, nog meer sinds het ongeval, voor zorgen onder rijschoolhouders. Volgens Halberstadt is het onlangs weer bijna fout gegaan. "Recent kwam een andere collega ook stil te vallen op de spoorwegovergang doordat de leerling schrok van de toeters en bellen die afgingen tijdens het oprijden. Hierdoor sloeg de motor af op de overgang, die maar liefst vijf sporen breed is. De instructeur startte onmiddellijk en kon de auto in de achteruitversnelling zetten. Hij durfde niet over te steken: je weet ook niet waar de trein komt. Hij heeft het maar net gered. Dit risico is veel te groot", zegt ze. De rijschoolhouders praten erover met spoorbeheerder ProRail.

Andere maatregelen
Daarnaast kijken de rijschoolhouders sinds het ongeluk ook naar andere hulpmiddelen, zoals onder meer een tweede gaspedaal. Zo'n pedaal, aan de passagierskant van de auto, had de omgekomen rijschoolhouder misschien redding kunnen brengen. 

Meer berichten