Archieffoto: Bob Awick
Video

Brandweer komt straks wat trager

  Politie

BUSSUM - Als je straks 's avonds of in het weekend de brandweer belt kan, het wat langer duren voordat ze voor de deur staan. Dat valt te concluderen uit het meest recente brandrisicoprofiel en het daaraan gekoppelde dekkingsplan van de brandweer waar de gemeenteraad zich over gaat buigen.

De brandweer kan nu nog razendsnel ter plaatse komen omdat er 's avonds en in het weekend twee brandweermannen op de kazerne overnachten. Als er alarm geslagen wordt, gaan ze met z'n tweeën op pad. Als het moet, komt er later versterking. "De ervaring leert dat tachtig procent van de meldingen van de brandweer kan worden afgedaan door twee brandweermannen. Door de mannen op de kazerne te laten slapen, kunnen ze snel handelen."

Toch wordt er afgestapt van dit systeem, dat verder goed werkt. De reden: de twee brandweermannen maaien het gras voor de voeten van de vrijwilligers weg. "Doordat de twee brandweermannen de meeste meldingen afhandelen komen de vrijwilligers veel minder aan bod. En dat vinden ze niet leuk. Ze leggen ook hun ziel en zaligheid in hun vak en we moeten de vrijwilligers ook koesteren. Daarom gaan we toch de vrijwilligers weer op pad sturen. Die slapen dan wel niet op de kazerne, maar wonen er wel dichtbij." Dat de brandweer straks wat later kan komen heeft volgens de burgemeester geen gevolgen voor de veiligheid. De brandweer haalt nog steeds de normen.

Meer berichten