Afbeelding

Steeds meer klachten over overlast politiehelikopter

Politie

BUSSUM - Er wordt door bewoners steeds meer geklaagd over het kabaal dat de politiehelikoper maakt. Dat meldt de politie. Afgelopen vrijdagnacht trokken meerdere Bussumers aan de bel toen er 's nachts een politiehelikopter boven hun woonwijk cirkelde. 

De politiehelikopter van afgelopen vrijdag vloog boven de Albert Neuhuijslaan en de Burgemeester 's-Jacoblaan. Daar hadden even daarvoor een paar mannen geprobeerd een woning open te breken. Vanwege de zoektocht naar de mannen vloog de politiehelikopter langere tijd boven het dorp. En vooral vanwege het nachtelijke uur, kon niet iedereen dat waarderen.

Klachten over overlast
De klachten staan niet op zichzelf. "De politie krijgt regelmatig klachten over de politiehelikopter dat deze geluidsoverlast veroorzaakt. Zo ook nu bij deze actie. De politie probeert altijd de overlast zo veel mogelijk te beperken, maar soms is het even niet anders", meldt de politie op Facebook. De piloot van de politieheli bepaalt de hoogte van het toestel aan de hand van de omstandigheden op dat moment. Er wordt vooral gekeken naar hoe groot de kans van slagen van de inzet is. Hoeft de helikopter niet laag te vliegen, dan doet hij dat niet. Maar de politiehelikopter mag ook afwijken van de wettelijke minimumvlieghoogte. 

Als er geklaagd wordt over het kabaal dat de helikopter van de politie maakt, wordt vaak als argument opgevoerd dat het overdreven is dat de politiehelikopter komt voor woninginbraken. Maar dat is juist waarvoor de politiehelikopter er is. De heli wordt doorgaans alleen ingezet bij zogeheten 'high impact crimes', zoals woninginbraken, straatroven en overvallen.

Uit de krant