Afbeelding

Welke domotica producten mogen niet ontbreken in je woning?

Advertorial

Je ziet steeds meer smart home producten in de winkel. Is dit een hype die over zal vliegen of wordt het een blijvertje? Je wilt natuurlijk niet zomaar een product in huis halen dat na een paar maanden weer op de groeiende afvalberg terecht komt. Hier zijn een aantal producten waar je echt iets aan hebt!

Meer dan domotica


Eigenlijk is domotica ontwikkeld om mensen die hulpbehoevend zijn langer zelfstandig te laten wonen. Denk aan automatische lampen en gordijnen of een noodknop om hulpdiensten in te schakelen. Later zijn er steeds meer producten bijgekomen die vooral inspelen op de eindconsument. Lampjes met miljoenen kleuren bijvoorbeeld, of kleine luidsprekers waar je vragen aan kunt stellen. Er zijn domotica artikelen die nuttig zijn, leuk of misschien wel compleet overbodig. Bij sommige producten zul je denken “wat moet ik ermee?”, het is wel mooi om te zien dat er voor bijna iedere wens én ieder mens een apparaat of dienst is bedacht.

Passen deze domotica producten in jouw woning?

Hier zijn 6 producten en toepassingen die je leven makkelijker, comfortabeler en veiliger kunnen maken:

1. Luidsprekers

Overal in huis de muziek die je wilt, of alleen in de woonkamer, slaapkamer of keuken. Er zijn kleine speakertjes zoals de Google Nest Mini of grotere uitvoeringen waaronder de Apple HomePod. Naast de ruimte die ze innemen zal ook de geluidskwaliteit uiteenlopen. Een overeenkomstige eigenschap is de aanwezigheid van microfoons om gesproken commando’s op te nemen en te verwerken. Zo kun je in huis alle smart home apparaten met je stem bedienen. Lichten aan, gordijnen dicht en nog veel meer. Ook kun je de tijd vragen, een dobbelsteen laten rollen of controleren welke shoarma zaak nog open is als jouw rollade verbrand uit de oven komt.

2. Lampen

Dit is de meest in het oog springende smart home toepassing natuurlijk, zien is geloven. Je bent eerst onder de indruk van de kleurtjes en de lampen dimmen via de app, later ontdek je de ware kracht achter slimme lampen. Zo kun je de lampen laten inschakelen op het moment dat de zonder onder gaat, of je stelt een ‘home cinema’ programma samen met gedimd licht. Dankzij sensoren gaat de lamp in de nacht aan als je naar het toilet gaat, dat kan zeker ongelukjes helpen te voorkomen.

3. Elektrische raamdecoratie

Dit product is perfect te combineren met slimme lampen. Gaat de zon onder? Dan schakelen de lampen in en de gordijnen zullen sluiten. Ook als je niet thuis bent waardoor de woning altijd bewoond lijkt. Overdag dienen elektrische gordijnen tevens als zonwering en je bent eindelijk verlost van die koordjes die jaloezieën zo frustrerend kunnen maken. In de ochtend aan de voorzijde alles dicht, in de middag achter zonder er naar om te kijken. Dat is pas echte luxe!

4. Radiator knoppen

Je kunt een set PoweredBlinds kopen of bestaande gordijnen voorzien van een Somfy motor. Op de Somfy site vind je nog veel meer slimme gadgets zoals radiator knoppen. Je kunt dan per ruimte de temperatuur regelen. Als je overdag in de woonkamer bent dan hoef je niet te stoken op de slaapkamer. In plaats van knoppen steeds open en weer dicht te draaien kun je de gewenste temperatuur via een app instellen. Dit product werkt weer perfect in combinatie met een slimme thermostaat zoals Honeywell die maakt.

5. Rookmelders

Vooruit, nog eentje van Somfy dan. Ditmaal geen luxe artikel maar een product dat iedereen in huis moet hebben. Rookmelders zijn essentieel in huis, het is niet verplicht dat ze ‘slim’ zijn. Er zijn nu rookmelders die onderling kunnen communiceren. Als er eentje afgaat in de keuken dan zullen andere melders ook alarm slaan. Als de rookmelders verbonden zijn met het internet ontvang je ook nog een melding op je smartphone, waar in de wereld je ook bent.

6. IP camera

Je ziet steeds meer beveiligingscamera’s hangen. Naast inbraakpreventie zie je zo ook direct wie er aan de deur staat. Is het de postbezorger of een verkoper? Ook de plassende kat van de buren kun je zo op heterdaad betrappen en je ziet op je werk wanneer je kinderen van school thuiskomen. Naast IP camera’s voor buiten worden er ook steeds meer camera’s binnen geplaatst. Als je liever niet hebt dat er de hele dag gefilmd wordt kun je een model kopen met ‘privacy shutter’ zodat er geen opnames plaatsvinden op de momenten dat je thuis bent.

Bouwen vanaf de basis

Begin met één of enkele opties die jou het meest aanspreken en breid vervolgens jouw smart home verder uit. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden dat je anders wellicht vastloopt. Let ook op zaken als (optionele) cloud diensten waar je een abonnement op moet nemen. Sommige producten lijken goedkoop in aanschaf maar vereisen een betaald abonnement om gebruik van te maken.

Uit de krant