Afbeelding

Zo creëer je optimaal licht in huis

Advertorial

Iedereen wil graag licht in huis, maar soms is dit niet makkelijk. Bijvoorbeeld wanneer je een kleine ruimte hebt, of weinig raampartijen. En dat terwijl een ruimte met veel licht goed is voor een mens; je krijgt er namelijk veel energie van. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je toch licht in je woning krijgt. 

Kies voor lichte kleuren

Een eerste stap die je kunt zetten is het aanbrengen van lichte kleuren op de muren. Vooral wanneer het gaat om een kleine ruimte kan dit al een groot verschil maken. Met lichte kleuren oogt de ruimte meteen een stuk helderder. Natuurlijk creëer je dit effect het snelst met witte muren, maar wanneer je dit te saai of te kil vindt dan kun je ook gaan voor zachte pastelkleuren. Denk dan bijvoorbeeld aan lichtblauw, lichtroze en mint. Bij het gebruiken van dit soort kleuren is het wel aan te raden om warme materialen toe te voegen in het interieur om het geheel minder koel te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door kussens op de bank neer te leggen of de woonruimte te voorzien van een hoogpolig vloerkleed.

Ga voor de juiste meubels

Door de juiste meubels in een ruimte te plaatsen kun je ook een licht en ruimtelijk effect creëren. Vermijd dan grote, massieve meubels. Deze nemen niet alleen veel ruimte in, maar kunnen ook lichtinval blokkeren. Bij het uitkiezen van bijvoorbeeld de eettafel en eetkamerstoelen kun je het beste gaan voor varianten met smalle poten zodat er een gevoel van ruimte ontstaat. Daarnaast kies je het beste een bank die relatief hoge pootjes heeft en niet laag aan de grond staat. Een extra tip: een grote spiegel in de ruimte zal ook voor meer licht zorgen. 

Lichtdoorlatende raamdecoratie

Het vinden van de juiste raamdecoratie is altijd lastig. Aan de ene kant wil je dat het een gevoel van privacy en gezelligheid creëert, maar aan de andere kant wil je niet dat ze al het licht in je huis wegnemen. Het beste zou dan ook zijn om voor lichtdoorlatende gordijnen te gaan, zoals vitrage. Andere goede opties zijn jaloezieën of elektrische raamdecoratie; dan kun je de hoeveelheid licht die je wil doorlaten zelf reguleren. Sommige mensen kiezen ervoor om in de zomer andere gordijnen op te hangen dan in de winter. Heb je donkere gordijnen? Dan is het sowieso een goed idee om ze in de zomer te verwisselen voor lichte of lichtdoorlatende gordijnen in verband met verkleuring door de zon.

Overweeg verbouwen

Helaas hebben sommige ruimtes zwaarder geschut nodig en zul je moeten verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een donkere zolder met een schuin dak; in dat geval kun je gaan voor een dakkapel om meer licht te creëren. Of bij een woonkamer met weinig licht kun je ervoor kiezen om een gevel te voorzien van openslaande tuindeuren. Er komt dan meer licht de ruimte binnen en wordt het binnen-buitengevoel versterkt. Daarnaast zijn lichtkoepels in het plafond tegenwoordig erg in trek. Verbouwingen zijn vaak grote investeringen. Vraag dan als dit geval is (opnieuw) hypotheekadvies aan; sommige verbouwingen kun je met je hypotheek financieren. 

Uit de krant