Afbeelding

Verhuisbedrijf Amsterdam: ‘aantal verhuizingen blijft hoog ondanks corona’

Advertorial

Eind 2020 zijn er veel voorspellingen gedaan met betrekking tot de huizenmarkt. Vooral in de Randstad zou het aantal woningen dat van eigenaar wisselde flink afnemen, zo luidde de voorspelling van tal van experts. Nu, na het eerste kwartaal van 2021, kan Van Riemsdijk Top Movers (verhuisbedrijf in Amsterdam) concluderen dat dit niet het geval is. Het aantal verhuizingen is niet afgenomen. Wat wél afgenomen is, is het aantal woningen dat voor de vraagprijs verkocht wordt. De verhuisexpert ziet net als de meeste makelaars dat de vraagprijs nu eerder een startprijs is dan de daadwerkelijke prijs waarvoor de woning verkocht wordt. Daarmee worden de prijzen hard opgedreven. Dit is vooral goed te merken in het lagere segment. De woningkrapte op de koop- en huurmarkt is daarbij nog lang niet ten einde; de piek moet pas in 2025 op het hoogtepunt zijn. Er staat ons dus nog heel wat te wachten.

Overkokende woningmarkt. En huren is geen optie
Het probleem op de Nederlandse woningmarkt is niet incidenteel. Dit probleem werd al jaren geleden voorspeld door experts, die stelden dat de bouw van nieuwe woningen sterk achterbleef op de vraag. Er werd gekozen voor flinke nieuwbouwprojecten in verschillende steden, maar dit is bij lange na niet omvangrijk genoeg geweest. Daarom zitten we met een structureel tekort aan woningen. Dit probleem blijft toenemen tot 2025, zo stellen experts die over 4 jaar een piek zien in de woningnood.

De woningkrapte zorgt ervoor dat mensen (voornamelijk eenverdieners) langer bij hun ouders moeten blijven wonen. Er zijn geen woningen beschikbaar binnen het budget. En wie een woning onder de € 200.000 vindt, ziet de biedingen vaak gemakkelijk oplopen tot een bedrag tegen de € 300.000 waarmee de woning direct weer buiten het budget is komen te liggen. Een verhoogde hypotheek aangevuld met een lening kun je in deze situatie immers wel vergeten. De banken staan niet echt te springen om risicogevallen.

Huren is het alternatief. Althans, voorheen was dat een optie. Mensen die op zoek zijn naar een koopwoning en niets kunnen vinden, kiezen voor huren. Dat betekent enorme wachtrijen, die op kunnen lopen tot meer dan een jaar, omdat ook hier het aanbod véél kleiner is dan de vraag. 

Als warme broodjes over de toonbank
Waar woningen vorig jaar nog met gemak een maand op Funda konden vertoeven, is de doorlooptijd nu vaak minder dan twee weken. Woningen, ongeacht of het huurwoningen of koopwoningen zijn, gaan als warme broodjes over de toonbank. Dit zorgt er direct ook voor dat het vinden van een woning lastiger is, maar tegelijkertijd is het aantal verhuizingen niet afgenomen.

Experts roepen op om tijdelijke woningen op te zetten, bestaande panden aan te passen en extra bij te bouwen om de woningnood op te vangen door het aanbod te vergroten. Dit heeft echter niet direct resultaat en daarmee wordt het de komende maanden alleen maar moeilijker voor mensen met een modaal inkomen om een geschikte en betaalbare woning te vinden.

Uit de krant