Afbeelding
Partnerbijdrage

Het verduurzamen van je vaste lasten doe je zo!

Advertorial

Verduurzaming is inmiddels al een paar jaar een hot topic. Steeds meer Nederlanders willen beter voor het milieu zorgen. Toch zijn hier nog veel stappen in te maken. Zo kun je kiezen voor een duurzame energiemaatschappij, provider of verzekeraar. Nederlanders willen dit best doen, maar niet als de minder duurzame concurrent een stukje goedkoper is. Driekwart van de inwoners van ons land vinden dat de vaste lasten hierdoor te hoog worden. Zij sluiten dan toch liever een abonnement voor grijze stroom af bijvoorbeeld. Kies je energiecontract hier, of je nou groene of grijze energie wilt gebruiken. Er zijn namelijk wel zeker Nederlanders die bereid zijn om wat meer geld neer te zeggen voor duurzame vaste lasten. Met name de jongeren willen dit best doen. Dit kan uiteraard gedaan worden bij het uitkiezen van een energieleverancier, maar ook je verzekeringen kunnen in principe duurzaam zijn. Over dit onderwerp kun je in dit artikel meer lezen.

Groene energie

Zo goed als dertig procent van de Nederlandse inwoners wil wel iets meer betalen voor duurzaamheid. Met name de jongeren willen dus extra betalen om ervoor te zorgen dat ze goed op het milieu passen. Als Nederlanders daadwerkelijk bereid zijn om wat meer geld te betalen voor duurzaamheid dan zal het grote deel maximaal 30 euro per maand extra willen betalen voor de duurzame vaste lasten. Per jaar zal dit toch oplopen naar maar liefst 360 euro, wat een fors bedrag is. Het lijkt er nu dus op dat duurzame vaste lasten automatisch duurder zijn dan de ‘slechte’ vaste lasten. Toch is dit niet helemaal het geval. In sommige gevallen zijn de prijzen namelijk precies gelijk, maar je kunt zelfs een groen energiecontract met goedkope stroom afsluiten. Dit zal dus zelfs voordeliger zijn dan een abonnement met grijze energie, terwijl het ook nog eens een stuk duurzamer is. Met name voor groene energie zijn Nederlanders bereid om meer geld te betalen.

Duurzame verzekeraar

Dat een energieleverancier groen kan zijn, wist je waarschijnlijk wel. Dat is bovendien ook heel logisch. Bovendien wordt het door de naam direct duidelijk dat het duurzamer is dan een grijze aanbieder van energie. Bij andere duurzame vaste lasten kun je dit helaas niet altijd zien aan de naam van het product of de dienst. Toch kunnen de kosten die je elke maand betaalt voor onder andere je zorg- of je woonverzekering duurzaam zijn op de achtergrond. Dit klinkt misschien heel vreemd, mogelijk heb je er zelfs nog nooit van gehoord. Daarom deze uitleg: er zijn een paar verzekeraars die ervoor kiezen om de betaalde die jij betaalt op een duurzame manier beleggen. Deze verzekeringsmaatschappijen kunnen het geld investeren in een sector of onderneming waarbij veel rekening gehouden wordt met duurzaamheid. Voor hen is dus niet alleen de winst van belang.

Duurzaamheidsscore

Er zijn dus verzekeraars die duurzaam bezig zijn. Door puur bij deze maatschappijen verzekeringen af te sluiten kun je beter voor het milieu zorgen. Inmiddels kun je relatief eenvoudig zien of een verzekeraar duurzaam belegt of niet. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, ook wel de VBDO genoemd. Zij hebben een score ontwikkeld waaraan valt te zien in welke mate een verzekeringsmaatschappij duurzaam belegt. Ook bij de zorgverzekeraars is onderzoek gedaan naar hoe duurzaam deze maatschappijen zijn. In 2019 kwam a.s.r. hieruit als beste zorgverzekeraar naar voren met een score van 4,5. Achmea en Menzis maken het podium compleet met een score van respectievelijk 3,5 en 2,8. Hier is dus in principe nog wel wat werk aan de winkel, al komt er steeds meer verbetering in de duurzaamheid van verzekeraars.

Uit de krant