Partnerbijdrage

Wanneer kan het oversluiten van een hypotheek voordelig zijn?

  Partnerbijdrages

BUSSUM - Heb je momenteel een woning in Bussum, waarvoor je in het verleden een hypotheek hebt afgesloten? Mogelijk is het oversluiten van deze hypotheek interessant voor je. In de afgelopen jaren is de hypotheekrente sterk gedaald, waardoor je veel minder zou hebben betaald als je nu een hypotheek afsloot. In dit artikel lees je meer over situaties waarin een hypotheek oversluiten interessant kan zijn. Houd er rekening mee dat een hypotheek oversluiten niet gratis is. Weet jij welke kosten hierbij komen kijken?  

Hypotheek oversluiten bij een lagere hypotheekrente 

De voornaamste reden om de rendabiliteit van een hypotheek oversluiten online uit te zoeken, is een verlaging van de hypotheekrente. Zoals reeds beschreven werd, nemen je maandlasten af bij een lagere rente. Door een nieuwe hypotheek af te sluiten en daarmee je bestaande dure hypotheek in een keer af te lossen, houd je straks maandelijks geld over. Toch gaat deze redenering niet helemaal op! Er dient rekening te worden gehouden met kosten als die van een taxatierapport, kosten voor het opstellen van een hypotheekakte bij de notaris, enzovoorts.  

Kosten soms hoger dan het financiële voordeel

De kosten die gemaakt worden bij een hypotheek oversluiten vallen soms hoger uit dan de besparing die de lagere hypotheekrente met zich meebrengt. Dit betekent dat een hypotheek oversluiten niet altijd interessant is. De grootste kostenpost zit in de boeterente die je aan de huidige hypotheekverstrekker betaalt. Deze hypotheekverstrekker loopt immers een deel van de rente op de hypotheek mis. Vaak is het mogelijk om de kosten voor het oversluiten van de bestaande hypotheek mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Dit maakt dat een hypotheek oversluiten zelfs bij relatief hoge kosten nog interessant kan zijn.  

Tip: je betaalt geen boeterente op het moment dat de rentevaste periode over je hypotheek verlopen is. Andere kosten blijven in dit geval uiteraard wel staan.  

Advies van een onafhankelijk adviseur 

Zoals uit dit artikel blijkt, kan het best lastig zijn om een keuze te maken tussen het aanhouden van je hypotheek of het oversluiten hiervan. Schakel de hulp van een onafhankelijk adviseur in, om je hierbij te laten helpen. Deze adviseur brengt je huidige financiële situatie in kaart en zal op basis daarvan met een advies komen. Niet alleen over de kosten voor het oversluiten van een hypotheek, maar ook over de hypotheekvorm die past bij je huidige situatie. Mogelijk wil je van een annuïteitenhypotheek over op een lineaire hypotheek, om je lasten verder terug te dringen.


Meer berichten