Afbeelding
Partnerbijdrage

De eikenprocessierups te lijf in Bussum

Advertorial

BUSSUM - Het lijkt erop dat Nederland steeds vaker te maken krijgt met de akelige gevolgen van het nestelen van de eikenprocessierups in bomen. Vooral wanneer de bomen in woonwijken vol zitten met deze fijnbehaarde diertjes kunnen bewoners behoorlijk wat last krijgen van huidirritatie en zwaardere klachten. Bussum gaat deze rupsjes in 2020 op een natuurlijke manier te lijf.

Natuurlijke aanpak
Hoewel in 2019 de dagbladen vol stonden met burgerinitiatieven die de eikenprocessierups te lijf wilde gaan, heeft de gemeente Gooise Meren nu gekozen voor een natuurlijke aanpak. Door te kiezen voor het gratis uitdelen van een natuurlijke remedie tegen deze rupsen hoopt men de rupsenpopulatie voor te zijn en ervoor te zorgen dat we niet ook in 2020 te maken krijgen met de nadelige gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. Het KAD is het landelijke meldpunt voor de rups.

Actief melden
Gaat men eropuit in de parken? Dan is het handig om het telefoonnummer van het KAD meldpunt mee te nemen. Sim only vergelijken helpt bij het kiezen voor een goedkope sim voor een oude telefoon voor het buiten wandelen of fietsen. Zo voorkomt men schade of vallen van een dure smartphone tijdens buitenactiviteiten. Sim only vergelijken op kosten is overigens ook een aanrader voor bijvoorbeeld kinderen die graag buiten ravotten, maar bereikbaar moeten blijven.

Bloembollen uitdelen
De sluipwesp is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Deze wesp legt eitjes in de nesten van de rupsen en in de larven hiervan. Dit tast de groei aan van de rups en leidt uiteindelijk tot de dood. Door dit soort wespen actief en op een natuurlijke manier aan te trekken kan de rups dus zonder gebruik van schadelijke stoffen bestreden worden. De gemeente Gooise Meren is gestart met het planten van de bloembollen van bloemen die de sluipwesp aantrekken. Zo worden de bollen op dit moment voornamelijk op openbare plaatsen en in de bermen in de verschillende gemeentes geplant. Ook particulieren kunnen meedoen aan de actie en aanspraak maken op een zakje gratis bloembollen.

Eikenbomen in de tuin of in de buurt?
Vooral degenen met een eikenboom in de tuin of met eikenbomen in de buurt of eigen straat worden verzocht mee te doen met het planten van de bollenmix die de sluipwespen aan moet trekken. Degenen die graag willen meedoen en aanspraak willen maken op een zakje gratis bollen kunnen contact opnemen met de gemeente Gooise Meren of mailen naar j.hoeve@gooisemeren.nl. Deze activiteit valt samen met de verduurzamingsactiviteiten in de regio.

Zelf aan de slag met bloembollen
Bollenmixen als een zak gemengde bollen met narcissen en hyacinten (of mooie tulpen) zijn perfect voor het uitnodigen van de sluipwesp in de tuin of in de woonomgeving. Men kan dus ook zelf actief aan de slag gaan en deze bloemen planten op de juiste plekken.


Uit de krant