Prinses Laurentien kwam vandaag naar Bussum.
Prinses Laurentien kwam vandaag naar Bussum. Foto: Casper Bunschoten

Prinses Laurentien opent jubileumjaar van praktijkonderwijs in Spant

Onderwijs & wetenschap

BUSSUM - Prinses Laurentien heeft vanmorgen in theater- en congrescentrum Spant het grootschalige congres ter ere van het 25-jarig jubileum van de Sectorraad Praktijkonderwijs geopend. ‘s Middags sprak minister Dennis Wiersma.

Vandaag is de Dag van het Praktijkonderwijs. Op deze dag draait het om de bijna dertigduizend leerlingen die opgeleid worden voor beroepen waar in Nederland een schreeuwend tekort aan is, zoals hovenier, metaalbewerker of winkelmedewerker. In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek is er één school voor praktijkonderwijs, de Gooise Praktijkschool in Hilversum met 284 leerlingen. Dit jaar bestaat het praktijkonderwijs 25 jaar. De sector heeft in deze periode bewezen van grote maatschappelijke waarde te zijn. 

Andere sprekers waren onder meer bewindslied Maarten van Ooijen, Edith Hooge (voorzitter van de Onderwijsraad), Maarten van Rossem, onderwijsspecialist Claire Boonstra en de populaire gedragsbioloog Patrick van Veen. Er was veel belangstelling voor het congres: er kwamen in totaal duizend onderwijsprofessionals en het congres was binnen een dag uitverkocht. Naast de sprekers was er een informatiemarkt en konden geïnteresseerden workshops volgen.

(Tekst loopt verder onder de foto’s)


Foto: Casper Bunschoten


Foto: Casper Bunschoten


Foto: Casper Bunschoten


 Foto: Casper Bunschoten

Vraag een voorbijganger op straat welke middelbare schoolsoorten er zijn en het antwoord zal waarschijnlijk zijn: vwo, havo en vmbo. Praktijkonderwijs wordt in dit rijtje vaak vergeten. Ook in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek is het praktijkonderwijs weinig bekend. Sterker nog, de meeste mensen kennen het praktijkonderwijs helemaal niet. Daar wil de Sectorraad Praktijkonderwijs verandering in brengen met de Dag van het Praktijkonderwijs, dit jaar op 12 juni - vandaag dus - en voortaan elke tweede maandag in juni. Op deze dag vraagt de Sectorraad Praktijkonderwijs aandacht voor de leerlingen, docenten en scholen in het praktijkonderwijs.  

Maatwerk

Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs. In Nederland zijn er 175 scholen voor praktijkonderwijs met in totaal 29.000 leerlingen. Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar, die zich voorbereiden op zelfstandig leven en werken in de maatschappij. De leerlingen leren in kleine klassen vooral vanuit de praktijk en door te doen. Hierbij is veel ruimte voor maatwerk. De leerlingen worden opgeleid voor beroepen waar in Nederland grote vraag naar is, in sectoren zoals techniek, horeca, groen, facilitair en detailhandel. Daarnaast is het onderwijs gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de leerlingen in de maatschappij.

In de afgelopen decennia heeft het praktijkonderwijs bewezen van grote maatschappelijke waarde te zijn. Leerlingen worden begeleid naar een economisch zelfstandig bestaan. In de bovenbouw lopen leerlingen stage en kunnen ze tal van branchecertificaten en praktijkverklaringen halen. De opleiding wordt afgerond met een officieel door het ministerie van OCW erkend schooldiploma. Op het Gooise praktijkonderwijs wordt het schooldiploma feestelijk uitgereikt op woensdagavond 12 juli aanstaande. Na het praktijkonderwijs gaan veel leerlingen direct aan het werk. Met een opleiding in het praktijkonderwijs hebben ze de banen voor het uitkiezen. Maar ook veel leerlingen stromen met succes door naar een vervolgopleiding op het mbo. 

Uit de krant