Afbeelding
Foto: Bob Awick

Hilversumse wethouder laakt betoog Gooise Meren over zeggenschap Crailo

Buurt / wijk

GOOISE MEREN - Het steekt wethouder Wimar Jaeger van Hilversum dat de gemeenteraad van Gooise Meren maar blijft aandringen op meer zeggenschap over wat er met Crailo gaat gebeuren. 

De zeggenschap over Crailo was afgelopen maandag een veelbesproken punt toen de gemeenteraden van Gooise Meren, Hilversum en Laren samen vergaderde over de aankoop van de Crailo-grond. Gooise Meen blijkt nog een groot wantrouwen te hebben richting Hilversum. Met name de raadsleden Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks zijn kritisch. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.

Bij de aankoop van de grond is namelijk afgesproken dat Hilversum 55 procent betaalt, Gooise Meren 35 en Laren 10 procent: gelijk aan het aantal inwoners per gemeente. Eerder vreesde de gemeenteraad van Gooise Meren al dat deze percentages ook gelden voor de zeggenschap per gemeente over het gebied. Dat betekent dat theoretisch gezien Hilversum alle plannen van Gooise Meren en Laren samen zou kunnen tegenhouden en het nieuwe distributiecentrum van Hunkemöller - nu gelegen in een drukke woonwijk in Hilversum - zo zou kunnen verplaatsen naar Crailo-Noord tegen Bussum-Zuid aan. En dus wil Gooise Meren meer zeggenschap, voor de inwoners van Bussum zijn de gevolgen straks het grootst, is de gedachte.

De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger stelt niet mee te kunnen gaan in het betoog van Gooise Meren. Als het gaat om inhoud is het juist belangrijk dat alle drie de gemeenten het ergens wel of niet over eens zijn, aldus de wethouder. Jaeger stelt de concluderen dat Gooise Meren dus wel meer zeggenschap wil, maar niet meer wil betalen dan die 35 procent. "U kunt niet zeggen: wij liggen ertegenaan en de Hilversummers zijn met meer, dus zij betalen."

Over praten de gemeenteraden nogmaals over Crailo. Dan wordt duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied, kosten 33,2 miljoen euro, doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren aan bedrijventerrein en groen. De gemeenteraden blijven over de aankoop zelf nog steeds erg enthousiast. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant