Gemiddelde prijs woningen blijft maar stijgen, aanbod neemt alleen maar af
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Woningen in 't Gooi staan gemiddeld 37 dagen te koop.
Woningen in 't Gooi staan gemiddeld 37 dagen te koop. (Foto: NVM)

Gemiddelde prijs woningen blijft maar stijgen, aanbod neemt alleen maar af

  Buurt / wijk

GOOISE MEREN - De koopstarter heeft het echt moeilijk op de woningmarkt en voorlopig komt daar nog geen einde aan. Er zijn nagenoeg geen koopwoningen onder de twee ton beschikbaar en deze worden ook niet gebouwd. Bovendien blijven de absurd hoge vraagprijzen alleen maar stijgen.

Dat blijkt uit de marktcijfers van het derde kwartaal 2018, die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), afdeling 't Gooi presenteerde. Conclusie is ook dat er vanwege de blijvende druk op de woningmarkt een structureel tekort blijft aan koopwoningen. Daarnaast komen er te weinig nieuwbouwwoningen bij. "Gemeenten als Weesp, Blaricum en Eemnes hebben nog wel grotere nieuwbouwprojecten op de planning staan, maar ook daar zal in de nabije toekomst een einde aan komen."

Opmerkelijk is verder dat de transactieprijzen van het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder in bijna alle gevallen in de regio zijn gestegen, met uitzondering van de gemeente Baarn. Echter, in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar zijn de gemiddelde transactieprijzen in vijf gemeenten (Eemnes, Hilversum Blaricum, Gooise Meren en Baarn) juist gedaald.
Een paar cijfers. In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd, een daling van 13,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Overigens is er ook landelijk sprake van een daling. De gemiddelde prijs van verkochte woningen in deze regio is 411.000 euro, anderhalve ton hoger dan het landelijk gemiddelde. De woningprijzen zijn in een jaar tijd met maar liefst 9,8 procent gestegen. En woningen staan gemiddeld 37 dagen te koop, landelijk is dat 40 dagen.
In het derde kwartaal stonden er bij elkaar 982 woningen te koop, een daling van 22,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde vraagprijs van het lopende aanbod in 't Gooi ligt met 752.000 euro (landelijk is dit nog geen vier ton) absurd hoog in 't Gooi en blijft stijgen.
Dan nog even de verschillende woningtypen afzonderlijk. Zo verwisselden 193 appartementen van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 211.000 euro, 12 procent hoger dan vorig jaar. En met een verkoop looptijd van 27 dagen zijn appartementen nog steeds het snelst verkopende woningtype.
De 204 verkochte tussenwoningen kostten gemiddeld 315.000 euro, een stijging van ruim 10 procent.
Er werden 165 hoekwoningen en 164 2-onder-1-kap woningen verkocht - iets minder dan vorig jaar - voor gemiddeld 378.000 en 585.000 euro, in beide gevallen een prijsstijging van 10 procent. Tot slot werden er 97 vrijstaande woningen verkocht voor gemiddeld ruim een miljoen euro. De verkoop duurde zeventig dagen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>