Enkele bewoners van het Oosterpad.
Enkele bewoners van het Oosterpad. Foto: SSDGM

Samen met je straat zorgen voor verse groenten, biodiversiteit, kruiden en gezelligheid

Natuur & Milieu

BUSSUM - Wonen in een groene en schone buurt. Wie wil dat niet. Lianne Luijks, bewoonster van het Oosterpad, deed eind vorig jaar een oproep in de straatapp om te vragen wie wil meewerken aan een wormenhotel met kruidentuintje. Hieruit is een kerngroep ontstaan die met de gemeente is gaan brainstormen om tot een mooi, werkbaar groen project te komen.

Mariëtte Hilhorst, lid van de kerngroep: “We hebben een mooie combinatie gemaakt van bloemen, planten, kruiden en groenten. De tuin van circa honderd vierkante meter hebben we zelf ontworpen met hulp van groene hobbyisten uit de straat. Ook hadden we het geluk dat de dochter van iemand uit de straat ervaring had met eenzelfde soort project in Amsterdam. Het is gewoon leuk om gaandeweg met elkaar te ontdekken wat kan, een beetje pionieren.”

De tuin is er ook op gemaakt dat je lekker kunt zitten met enkele buurtbewoners. Er is sowieso veel onderling contact in de straat en er zijn best wat activiteiten. Hilhorst: “We willen de buurt graag uitnodigen om lekker te gaan zitten en even tot rust te komen. Vandaar dat we de tuin OASE genoemd hebben.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


De moestuin aan het Oosterpad.  - © Bob Awick

Robert Stuurman, beheer Openbare Ruimte en Gebouwen van de gemeente, heeft afgelopen zaterdag OASE geopend in het bijzijn van wethouder Hugo Bellaart, alleskunner en werkvoorbereider Marco Voogt van de gemeente en wijkadviseur Myrte Groen. Vooral die laatste twee hebben ervoor gezorgd dat OASE redelijk snel en in samenspraak met de kerngroep, vertegenwoordigd door Cecile Goyarts naar de gemeente, gerealiseerd is. Stuurman: “Het is de taak van de gemeente om de openbare ruimte netjes, heel, schoon en veilig te houden. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we iedereen bij nodig. Aan het uit beheer geven van gemeentegrond zit wel een juridisch aspect. Wij geven verantwoordelijkheid uit handen aan inwoners. Als dat niet goed gaat, nemen wij de verantwoordelijkheid weer terug. Daarom tekenen we een officiële beheerovereenkomst met de initiatiefnemers. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het bij OASE helemaal goed gaat.”

Bijenschans

Wijkwethouder Barbara Boudewijnse opende diezelfde morgen een moestuinproject bij de Bijenschans in Bussum. Ook hier hebben vrijwilligers een stukje grond van veertig vierkante meter waarop ze groenten, kruiden en bloemen kunnen telen. Initiatiefneemster Brechtje vertelt: “Waarom alleen zorgen voor goede voeding en goede bodem als het samen kan en ook nog eens verbind?” Bij dit initiatief was de gebiedsmanager van de Alliantie ook aanwezig. De woningcorporatie financiert ook een stukje mee om zo de leefbaarheid en sociale cohesie te versterken in de wijken. De gemeente heeft een gezamenlijke ‘gereedschapskist’ beschikbaar gesteld om het groen te beheren en onderhouden.

Naast dat het Oosterpad een geweldige tuin rijker is, ruimen de buurtbewoners ook zwerfafval op. Als je je aanmeldt voor een boomspiegel of geveltuintje in jouw straat én je aanmeldt als zwerfvuilambassadeur, of al ambassadeur bent, krijg je drie gratis, inheemse plantjes. Ook bij grotere groenprojecten op gemeentegrond, zoals OASE, kan de werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij helpen. Kijk op ssdgm.nl voor meer informatie.

Uit de krant