Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Levensgevaarlijk: windturbine watertoren draait al jaren zonder beveiliging

Natuur en Milieu

BUSSUM - De windturbine bovenop de watertoren draait al enkele jaren nutteloos en bovenal zonder enige beveiliging. En dat is levensgevaarlijk, zo stelt Windturbineservice, dat de windmolen bovenop het duurzame gebouw heeft onderhouden. Ondanks het dringende advies om het te repareren gebeurt er niks. 

De windturbine op de watertoren sloeg donderdag op hol vanwege de harde storm. "Doordat de remmen kapot zijn wordt zo'n ding bij harde wind echt oncontroleerbaar en dat kon je nu goed merken. De turbine draait heel hard rond, zonder dat je er wat aan kunt doen. En dan is het echt wachten tot het fout gaat", vertelt een medewerker van Windturbineservice. "We werden gisteren in alle paniek gebeld toen de turbine op hol sloeg. Los van het feit dat we er gisteren niets aan konden doen, hebben we onze handen er al lang vanaf getrokken. Dat ding moet echt zo snel mogelijk gerepareerd worden."

Levensgevaarlijk
De kapotte remmen maken de windturbine bij harde wind levensgevaarlijk. "Het zal niet de eerste keer zijn dat zo'n turbine vanwege de kracht van de wind loslaat en deels of helemaal naar beneden komt. Je hebt het over een gevaarte van zes meter hoog en enkele meters breed. Je moet er niet aan denken dat het fout gaat. Het is echt levensgevaarlijk."

Windturbine al jaren stuk
Volgens Windturbineservice is de windturbine bovenop de watertoren al enkele jaren stuk. Naast dat de remmen kapot zijn, wekt het ding ook al een paar jaar helemaal geen stroom meer op. "We hebben in 2015 al het dringende verzoek te doen om de windturbine te laten repareren, maar die adviezen worden letterlijk in de wind geslagen. Die nonchalante opstelling van de beheerder van het gebouw verbaast ons erg."

Meeuwsen ten Hoopen (MTH), de eigenaar en beheerder van de watertoren, heeft nog niet op de aantijgingen van Windturbineservice gereageerd. 

Uit de krant