Afbeelding
Foto: Ruurd Bennink

Zeldzame slangenarend gespot boven Naardermeer

Natuur en Milieu

BUSSUM - Het was vogelliefhebbers rond het Naardermeer al opgevallen: sinds kort cirkelt er boven het gebied een zeldzame slangenarend.

Volgens vogelliefhebbers gaat het om een jong dier, dat zich regelmatig laat zien tijdens zijn zoektocht naar voornamelijk ringslangen en hagedissen. Hij is ongeveer anderhalf keer zo groot als een buizerd en heeft een opvallend dikke, bijna uilachtige, kop met grote gele ogen. Hij heeft voor roofvogelbegrippen korte tenen.

De slangenarend jaagt op dezelfde manier als de buizerd: hij hangt lang stil in de lucht en wappert af en toe met zijn vleugels, wat ook wel bidden wordt genoemd. Ziet hij een slang, dan zet hij een duikvlucht in. Een gevangen slang wordt met de klauwen doodgeknepen en vervolgens in zijn geheel ingeslikt. 

Steeds vaker
Het dier is een bijzondere verschijning. Hoewel de vogel in de afgelopen twintig jaar tijdens de zomermaanden steeds vaker in ons land is gezien, waren er volgens de Vogelbeschermingafgelopen maand maar vijf van in Nederland. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Midden-Frankrijk en de vogels die in Nederland vliegen, zijn veelal onvolwassen dieren die nog niet broeden. 

Uit de krant