Kees Hogenbirk en Gerben Stuik zijn intensief betrokken bij duurzaamheid.
Kees Hogenbirk en Gerben Stuik zijn intensief betrokken bij duurzaamheid. Foto: Yvette de Vries

Versnellen om gemeente echt duurzaam te maken

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Onder aanvoering van wethouder Gerben Struik moet er de komende jaren flink wat extra resultaat worden geboekt op het gebied van duurzaamheid in Gooise Meren. Daarvoor is een versnelling ingezet. Geen dikke beleidsnota's maar actie, vindt de wethouder. Een aardgas- en afvalloze samenleving, meer gezond lokaal voedsel en de inzet van andere vervoermiddelen, om maar een paar thema's te noemen.

Om duurzamer te worden heeft de gemeente diverse acties lopen onder de naam 'De Versnellingsagenda', ofwel Samen Sneller Duurzaam. Hier bespreekt de gemeente samen met burgers en allerlei maatschappelijke initiatieven, waaronder Broedplaats Gooise Meren (een verzamelplek voor duurzame ideeën en acties) nieuwe en bestaande ideeën op het gebied van duurzaamheid.

Wat is de rol van de gemeente in dit alles?
Gerben Struik: "De gemeente wil initiatieven vanuit de samenleving verbinden en faciliteren. Er zijn nu veel losse, goede initiatieven die niet van de grond komen omdat het ergens vastloopt, omdat er een element mist waardoor het niet van de grond komt. Daar willen we wat aan doen. Dat kan door de juiste mensen aan elkaar te koppelen of door bijvoorbeeld zaken soepeler te laten verlopen, zoals de aanvraag van vergunningen. We zijn eind vorig jaar gestart met de initiatiefgroep Samen Sneller Duurzaam. Die groep, bestaande uit burgers en een aantal ambtenaren, heeft toegewerkt naar een bijeenkomst, die we het 'werkatelier' noemen."

"Aan het werkatelier, dat plaatsvindt op 30 mei en 1 juni, doen zo'n zeventig mensen mee: vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, lokale bedrijven, initiatieven rond natuur, milieu en duurzaamheid, sportverenigingen, kunst- en cultuurorganisaties, scholen, etc."

Dat klinkt als een middagje praten, plakken en knippen.
Gerben Struik: "Nee, zeker niet. We hebben het zorgvuldig voorbereid omdat we daar echt resultaat willen behalen. Aan het einde van de twee dagen moet er een actieplan klaarliggen met tijdslijnen en doelen. Op basis daarvan kunnen we als gemeente dan ook kijken wat wij kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen of subsidie." Op 8 juni, een week na het werkatelier, is er ook een presentatie van het actieplan in een duurzaamheidscafé.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant