Foto: NH/Joost Lammers.
Foto: NH/Joost Lammers.
Video

Bussumers Jarina en Bart Rombouts leven honderd dagen afvalvrij

Natuur en Milieu

BUSSUM - Een aantal Bussumse huishoudens probeert momenteel honderd dagen lang te leven zonder afval te produceren. Ze doen mee aan een project van de GAD, dat meer dan honderd huishoudens volgt. Eén van de deelnemende huishoudens is de Bussumse familie Rombouts. 

Het is voor Jarina Rombouts en haar man Bart een uitdaging om niets weg te hoeven gooien dat niet recyclebaar is. Ze hebben twee jonge kinderen en allebei een drukke baan. Makkelijk is het daarom niet, maar met enige creativiteit kom je een heel eind. Zo heeft Jarina een hydrofielluier dichtgenaaid om te dienen als broodzak, maar het is wel wennen om daarmee dan naar de bakker of de supermarkt te gaan. "Ik voel een soort gêne. Dat vind ik ook wel een enorme drempel en daarom denk dat het moeilijk is om vol te houden", zo vertelt ze voor de camera van RTV NH. Bart: "Je wordt overal geconfronteerd met verpakkingen." 

Afvalcoach
De deelnemers hoeven het niet helemaal alleen te doen, want ze krijgen hulp van afvalcoach Jeroen Langeweg. Hij geeft tips en beantwoord vragen. "De meeste vragen gaan over waar wat in hoort. Bijvoorbeeld een pizzadoos zit vol met vet en mag daarom niet bij het oud papier."

Jarina merkt dat er nog wel een wereld te winnen is. "Ik word uitgelachen door mijn vriendinnen. Ik voel me soms ook een geiten wollen sok, maar ik heb een wens om écht bij te dragen." Ze laten zich dan ook niet van hun plan afbrengen en zijn vastberaden de 100 dagen vol te houden. Dat wordt wel een klus. Jarina is heel reeël: "Verminderen is een makkie, maar 100% afvalvrij is een uitdaging. Ik vind het heel moeilijk zelfs."

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
BrinkPop Muiderberg groot succes foto’s gisteren
Logo
Afbeelding
Catherine Keyl opent nieuwe couveuseruimte Open dag Vogelhospitaal Naarden groot succes: jonge vogels zitten er weer warmpjes bij Natuur en Milieu gisteren
Afbeelding
Beach Event Muiderberg: 72 kids genieten volop foto’s 4 jul, 09:00
Afbeelding
‘Nardinc wijkt uit’ bij Utrechtse Poort Cultureel 3 jul, 16:26
Afbeelding
Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland: ‘Alle kinderen een zwemdiploma!’ Algemeen 3 jul, 16:16
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring De schrijvende buurvrouw van Jan Veth Algemeen 3 jul, 11:30
Afbeelding
Auto en trein in botsing bij overweg Spiegelstraat 112 3 jul, 09:15
Afbeelding
Hulpdiensten redden vos met gebroken poot foto’s 3 jul, 08:58
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief