Afbeelding
Foto: PR

Waterschappen tillen energiebron aquathermie naar hoger niveau

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Rijnland en Noorderkwartier ontwikkelden presenteerden vrijdag de omgevingswarmtekaart. Met dit instrument kunnen gemeenten in één oogopslag zien waar aquathermie mogelijk is voor de verwarming van de bebouwde omgeving. Aquathermie is een alternatief voor verwarmen met aardgas.

De omgevingswarmtekaart komt tegemoet aan de toenemende vraag van de gemeenten naar inzicht in de mogelijkheden van warmte uit oppervlakte-, afval- en drinkwater. De verwachting is dat aquathermie een belangrijke rol gaat spelen in de warmtetransitie.

Alternatief aardgas

Via aquathermie wordt warmte uit het water gehaald. Deze warmte wordt opgeslagen in de bodem en kan later met een warmtepomp verder worden opgewarmd. Een warmtenet distribueert deze warmte zodat woningen comfortabel verwarmd worden. Daarbij is het ook mogelijk om zomers gebouwen efficiënt te koelen. Saskia Borgers, dagelijks bestuurder bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: “Het warme water is dus als warmtebron een alternatief voor aardgas en het is zeer goed inpasbaar in de ruimtelijke omgeving. Daarbij wordt door de hoge gasprijzen het aanleggen van een aquathermie-warmtenet een steeds reëler alternatief. Vandaar ook dat gemeenten steeds vaker aquathermie in beeld krijgen bij het zoeken naar alternatieve warmtebronnen. In een waterrijke provincie als Noord-Holland helemaal.”

Sleutelwoord

Om aquathermie te kunnen realiseren is samenwerking het sleutelwoord. Want er komt meer kijken bij een aquathermie-warmtenet dan alleen het water. Het is ook van belang te weten hoeveel woningen er potentieel op een aquathermie-warmtenet kunnen worden aangesloten, wat de energiebehoefte is en of er ook andere warmtebronnen beschikbaar zijn. 

Sander Mager, lid van dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht over de komst van de omgevingswarmtekaart: “Met deze omgevingswarmtekaart kunnen we de duurzame energiebron aquathermie naar een hoger niveau te tillen. We hebben nu een instrument in handen waarmee gemeenten, de provincies en de betrokken waterschappen vervolgstappen kunnen zetten. Dit instrument kan bijvoorbeeld gemeenten helpen met een quickscan op het gebied van aquathermie in een wijk. In die quickscan kun je als gemeente gelijk zien welke manier van aquathermie mogelijk is in een wijk. Zoals bijvoorbeeld via drinkwater, afvalwater of oppervlaktewater.”

Uit de krant