Afbeelding
Foto: Johan Lindeman

Duizendsoortendag in ‘t Gooi 2022; natuurgebieden in kaart

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Tientallen biologen en vrijwilligers struinen op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei door de Gooise natuurgebieden om alle natuur in kaart te brengen, van libellen tot vleermuizen en van planten tot paddenstoelen. 

Deze dag wordt door heel Nederland georganiseerd. Doel van de ‘1.000 soortendag’ is om te laten zien hoe groot de biodiversiteit in een bepaald gebied is. Vrijwilligers voor deze dagen zijn nog van harte welkom. 

Na de succesvolle ‘1.000 soortendagen’ in 2014 en 2016 in het Gooi organiseren KNNV-afdeling Gooi, IVN en Vogelwerkgroep Het Gooi e.o. met ondersteuning van het Goois Natuurreservaat (GNR) weer een zo’n dag in 2022. “We willen zoveel mogelijk soorten van zoveel mogelijk soortgroepen in 24 uur inventariseren”, meldt de organisatie.

Wie mee wil doen, mail dan naar 1000soortendaggooi2022@gmail.com. Vermeld wanneer je kunt komen, de soortgroep die je gaat inventariseren en welke hulpmiddelen je gebruikt of nodig hebt. Soorten kennis is uiteraard wel belangrijk!

Voor hen die wel geïnteresseerd zijn in de natuur, maar zichzelf niet direct als deskundig beschouwen, organiseert het IVN Gooi een aantal excursies. De waarnemingen die tijdens deze excursies worden gedaan, tellen mee voor de ‘1.000 soortendag’. Wil je mee? Geef je op via de website

Jubileumjaar Goois Natuurreservaat 

Dit jaar bestaat het GNR 90 jaar. “Met deze ‘1.000-soortendag’ willen we laten zien dat de natuurgebieden in het Gooi niet alleen van belang zijn als recreatiegebied, maar ook heel belangrijk zijn voor de biodiversiteit. In 2016 werden 1.279 soorten en ondersoorten gevonden. Het moet toch mogelijk zijn dat we dit aantal overtreffen. We starten vrijdagavond 20 mei met de inventarisatie van nachtvlinders, vleermuizen en nachtvogels. Zaterdagochtend 21 mei gaan we verder met de broedvogels en wellicht nog een late vleermuis. Om 9.30 uur vindt de officiële aftrap plaats door de directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat Karin Kos waarna de inventarisatie van planten, insecten en alle andere plant- en diersoorten op gang komt. We sluiten de dag af vanaf 17.00 uur met een hapje en een drankje in de Infoschuur. Met enig geluk en hard werken kunnen we dan het voorlopige resultaat presenteren.”

Organisaties of geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren kunnen contact opnemen met Feiko Prins per mail: 1000soortendaggooi2022@gmail.com

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief