Meer dan 200.000 inwoners in het Gooi hebben vele hectares natuur als ‘achtertuin’ dankzij GNR.
Meer dan 200.000 inwoners in het Gooi hebben vele hectares natuur als ‘achtertuin’ dankzij GNR. Foto: GNR

Negentig jaar natuurbescherming in het Gooi

Natuur en Milieu

REGIO - In Nederland kan het echt: natuur behouden en beschermen in een sterk verstedelijkt gebied. Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) laat dat inmiddels negentig jaar zien. 

GNR is sinds 1933 beschermer van ruim 2.850 hectare natuur op het noordelijke deel van de Heuvelrug. Het reservaat ligt ingeklemd tussen Hilversum, Bussum, Naarden, Huizen, Blaricum, Laren, Muiden en Muiderberg, verdeeld over 61 kleine en grotere natuurgebieden. 

Schatkamer
Het Goois Natuurreservaat is tot op heden een schatkamer van biodiversiteit en archeologische waarden, zoals prehistorische grafheuvels en urnenvelden. De Gooise landschappen vormen een belangrijk leefgebied voor vele dier- en plantensoorten. “En de meer dan 200.000 inwoners in het Gooi hebben vele hectares natuur als ‘achtertuin’”, vertelt GNR. “Dat maakt het Gooi in alle opzichten tot een groen thuis.”

Drukte
Het totale areaal van het GNR is in negentig jaar tijd gegroeid van 1.526 naar 2.850 hectare natuur. “Met deze uitbreiding heeft het GNR tegenwicht gegeven aan de uitbreiding van het stedelijk gebied”, legt GNR uit, “want bouwen in het Gooi is gewild.”

Al sinds jaar en dag is drukte in de Gooise natuur een gegeven. Dat er nu meer dan 2.500 hectare groot natuurgebied in het Gooi ligt, mag dus gerust een klein wonder heten. “Tegen veel ontwikkelingen in, zoals sterke bevolkingsgroei, woningbouw, aanleg van wegen en spoorlijnen, afnemende biodiversiteit en verslechterde milieukwaliteit, hebben we er toch voor gezorgd dat de eeuwenoude Gooise landschappen bewaard zijn gebleven.”

Natuurverbindingen
Naast met het tegengaan van ontwikkelingen, heeft GNR het natuurreservaat uitgebreid door middel van natuurverbindingen. “Waren de Gooise gemeenten in 1932 nog eilanden in een oneindig groene ruimte, is het in 2022 precies andersom”, aldus de stichting. De natuur vormt groene eilanden midden in een stedelijke omgeving. Om deze eilanden niet te isoleren en de biodiversiteit te vergroten, beheert het GNR een groot aantal natuurverbindingen. “Nergens in Nederland zijn dat er zoveel als in het Gooi en daarom voor onderzoekers en terreinbeheerders een waardevolle bron van informatie.” De effectiviteit van alle natuurverbindingen is zowel aantoonbaar, als aanzienlijk. Zo is de das, die in de jaren 80 bijna was uitgestorven, weer terug in het Gooi.

Opgave
Gedwongen trendsetter, zo kun je Stichting Goois Natuurreservaat dus wel noemen. Midden in een sterk verstedelijkt gebied laat ze zien dat het mogelijk is om zowel natuurbeschermer als gastheer te zijn. Toch blijft het een uitdaging om steeds een goede balans tussen recreatie en natuurbescherming te vinden, meldt de stichting. Het behouden van deze balans is een van de opgaven van de toekomst. “De druk op de natuurgebieden is groter dan ooit. Denk aan de effecten van te veel stikstof, klimaatverandering, verdroging en versnippering van natuurgebieden door wegen en spoorlijnen.”

Er is dus nog meer inzet nodig om de biodiversiteit te beschermen en te herstellen. “Een mooie ambitie voor de komende tien jaar!”, meldt GNR optimistisch. “Op naar honderd jaar natuurbescherming, zodat nog vele generaties na ons van de unieke natuur in het Goois Natuurreservaat kunnen genieten.”

Uit de krant