Afbeelding
Foto: PR

Opruimactie golfbaan Naarderbos; meest smerige opruimklusje tot nu toe

Natuur en Milieu

NAARDEN - Het prachtige honderd hectare grote gebied waar de golfbaan Naarderbos ligt, is sinds het faillissement van Naarderbos Ontwikkeling eind 2018 een geliefde plek geworden om te zwemmen en wandelen. Dagelijks trotseren zwemmers het koude water en wandelaars kijken hun ogen uit naar alle nieuwe natuur die ontstaat doordat er al die tijd geen onderhoud is gepleegd.

Het slechte nieuws is dat het een grote bende is op de golfbaan. Overvolle prullenbakken die nooit geleegd worden, restanten van feestjes her en der en een dumpplek voor groot afval.

Heel veel poep

Naarder Michiel van ‘t Hek laat graag zijn hond uit in het mooie gebied en ergerde zich aan al het afval en besloot er afgelopen zaterdag iets aan te doen. “Eigenlijk ligt er niet zoveel troep op de golfbaan zelf, behalve in en rond de afvalbakken bij de holes, maar die worden niet geleegd. Maar het parkeerterrein ervoor is echt verschrikkelijk. Dat is het terrein achter zwemstrand Naarden, bij de witte appartementen. Daar liggen condooms, lachgaspatronen, KFC- en McDonald’s-verpakkingen en heel veel blikjes en wietzakjes.” Omdat de afvalbakken op de golfbaan niet geleegd worden door Naarderbos Ontwikkeling broeien en lekken hondenpoepzakjes maanden, maar waarschijnlijk jarenlang, in de bakken. 

De acht zwerfvuilhelden van afgelopen zaterdag hebben alles zoveel mogelijk verwijderd en nieuwe zakken in de afvalbakken gedaan; het was het meest smerige opruimklusje tot nu toe. De organisatie Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren doet de dringende oproep: Lieve hondenbezitters, geniet van de natuur maar gooi poepzakjes in de afvalbakken op het parkeerterrein. Deze staan op de openbare weg en worden geleegd door het GAD. Van ‘t Hek: “Ik vond het leuk om te doen. Wel zie ik commerciële bedrijven gebruik maken van het terrein. Als tegenprestatie zouden ze daar best wat voor terug mogen doen in de vorm van het opruimen van zwerfvuil”.

GAD

Al met al is er naar schatting driehonderd kilo zwerfvuil opgeruimd en bij de stort ingeleverd. Dat laatste was nog wel een dingetje want door de gruwelijke stank kwamen GAD-medewerkers kijken wat er aan de hand was. Toen ze hoorden dat de troep van de golfbaan kwam, was het niet mogelijk om dit af te leveren omdat het dan is geoormerkt als bedrijfsafval. Gelukkig begrepen ze dat een aantal inwoners zich sterk heeft gemaakt om de natuur een handje te helpen en verleenden ze alle medewerking.

Vitaal

D66 Gooise Meren stak ook de handen uit de mouwen. “Het gebruik en beheer van dit grote groene gebied heeft namelijk al langer onze zorg”, zegt D66 “Het was een goede gelegenheid om ter plekke nogmaals de staat te aanschouwen en daarover met een aantal inwoners van gedachten te wisselen. Het Naarderbos wordt grotendeels gepacht door een ondernemer die verantwoordelijk is voor het beheer van het openbare gebied. Al jaren is er sprake van achterstallig beheer resulterend in verloedering van zowel het golfterrein als het openbare gebied. D66 beijvert al jaren hierin verandering te brengen en vinden we het van belang dat het gebied weer een vitaal gebied kan worden.”

De overeenkomsten tussen gemeente en private partijen die in het verleden zijn afgesloten maken het bestuurlijk ook een ingewikkeld gebied. Het is geen eenvoudige opgave om dit te verbeteren, daarvoor zijn er teveel tegenstrijdige belangen. D66: “De gemeente moet zich wat ons betreft focussen op een veilig en schoon recreatiegebied en de belangen op de langere termijn zorgvuldig afwegen. Wat D66 betreft is de leidraad voor dit gebied de Gooise Kustvisie.”

Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren zoekt mensen die in groepsverband natuurgebieden in Gooise Meren willen opruimen. Geef je via op als zwerfvuilambassadeur via www.samensnellerduurzaamgooisemeren.nl. Ruim 260 inwoners die met hulp van 376 mensen maar liefst 401 straten in Gooise Meren vrijhouden van zwerfvuil gingen je voor. Via de website kunnen belangstellenden ook een mail sturen als ze een natuurgebied willen helpen opruimen.

Uit de krant