Vrijwilligers aan de slag voor meer biodiversiteit.
Vrijwilligers aan de slag voor meer biodiversiteit. Foto: Landschap Noord-Holland

Groen Fonds per 1 februari open voor groene initiatieven

Natuur en Milieu

REGIO - De provincie Noord-Holland stelt in 2022 opnieuw 101.500 euro beschikbaar voor groene projecten. Het betreft projecten die de soortenrijkdom in de provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners daarbij betrekken. 

Projecten kunnen in aanmerking komen voor een financiële bijdrage uit het Betrekken bij Groen Fonds. Vanaf 1 februari tot en met 1 maart 2022 kan elke vrijwilligersgroep met een goed, groen idee een aanvraag indienen.  

Bevorderen biodiversiteit
De aanvraag moet zich richten op het bevorderen van de biodiversiteit, het beschermen van een plant- of diersoort of participatie bij de natuurlijke leefomgeving, waaronder het veilig en effectief organiseren, coördineren, faciliteren, continueren, stimuleren of innoveren van vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk richt zich daarbij op soortenbeheer, natuurbeheer, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of natuurinrichting. Meer informatie over de voorwaarden en aanmelding staan op www.landschapnoordholland.nl/bbgfonds.

Vorig jaar
Vorig jaar dienden 88 organisaties en vrijwilligers(groepen) een aanvraag in. Daarvan werden 41 initiatieven gehonoreerd. Deze initiatieven varieerden van het aanleggen van een bijenleerpad of kruidentuin tot het ‘vergroenen’ van buurten en schoolpleinen. Dit project toont aan dat vrijwilligers vol ideeën zitten om de biodiversiteit een impuls te geven en betrekt de Noord-Hollanders bij hun groene leefomgeving.

Jury
De jury bestaat uit medewerkers van de Terreinbeherende Organisaties in Noord-Holland. Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Amsterdamse bos, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, waterleidingbedrijf PWN, Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet voeren het programma ‘Betrekken bij Groen’ uit.

Uit de krant