Sanne Zuidmeer en Sophie Cleton (rechts).
Sanne Zuidmeer en Sophie Cleton (rechts). Foto's: Roel Breure

Studentes uit ‘t Gooi werken mee aan bijzondere waterstof-racewagen zonder uitstoot

Natuur en Milieu

NAARDEN - Een team van Delftse studenten heeft dinsdag hun nieuwe racewagen op waterstof gepresenteerd. De ‘Forze IX’ moet met zijn topsnelheid van 300 kilometer per uur de strijd aangaan met Audi’s en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort, met als enige uitstoot water. 

De studenten willen definitief de ban breken voor waterstof in de auto-industrie. Sanne Zuidmeer (22) uit Naarden en de Hilversumse Sophie Cleton (21) zijn deel van het pioniersteam van Forze Hydrogen Racing. Daar draait het uiteindelijk om, zegt Cleton: “We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, en aantonen dat onze auto niet onderdoet voor gangbare racewagens op het circuit.” 

De auto stoot namelijk alleen water uit, aldus Zuidmeer: “De waterstof reageert met zuurstof uit de lucht in een brandstofcel, waardoor water ontstaat en elektriciteit wordt opgewekt.” Het team gebruikt deze elektriciteit om de elektromotoren van de auto te laten draaien. Ze hebben met vorige modellen al successen behaald in races op de circuits van Assen en Zandvoort, maar willen met de nieuwe auto een stap hogerop. “Het doel is om met deze auto uiteindelijk mee te doen in de Super GT op Zandvoort. Echt voor serieuze racewagens, maar een mooie uitdaging voor ons.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Sophie Cleton. 

Gooise bijdrage
De studentes Industrieel Ontwerpen zijn enthousiast over de onthulling, Zuidmeer: “Het is echt gaaf om in zo’n project mee te draaien, iedereen is echt gemotiveerd om er wat moois van te maken.” Zelf zijn beide dames voornamelijk bezig met de zakelijke kant, zegt Cleton: “Het bouwen van zo’n auto is niet gratis natuurlijk, dus het is mijn werk om alle geldstromen goed bij te houden. Echt wel wat anders dan mijn studie, maar het is super leuk.” 

Dat haar studie er een jaar voor moet wijken deert Zuidmeer niet: “Dit is een prachtige plek om werkervaring op te doen, met mijn taak als marketing manager is het aan mij om deze nieuwe technologie begrijpelijk uit te leggen. Er is zoveel te leren en je merkt dat je echt wat bij kan dragen. Het is het me helemaal waard.”

Enorme uitdaging
De volgende stap voor het team van de twee is om de auto verder te testen, zodat deze zo snel mogelijk het circuit op kan. Het is een behoorlijke uitdaging om een complete racewagen te ontwerpen en te bouwen, zeggen de studentes: “Dit is zo’n ontzettend complexe machine, met allemaal onderdelen die speciaal voor deze auto ontworpen zijn. Niemand bouwt waterstof-racewagens op deze manier, dus we moeten alles zelf uitzoeken en ontwikkelen. Om dan te zien hoe ver je kunt komen als je met z’n allen zo hard werkt is heel gaaf.”


Sanne Zuidmeer. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Twee gewonden bij fietsongeluk in Muiderberg 112 29 jun, 19:06
Logo
Afbeelding
Opnames Bommetje in haven Op een bodyboard van de schans: in juli is het weer zover! regio 29 jun, 17:01
Logo
Afbeelding
Boerenprotest op parkeerplaats bij gemeentehuis in Bussum Boer Frans Jan ter Beek: ‘Het gevolg zal uitkopen zijn, maar ik ga niet weg!’ Bedrijven 29 jun, 13:30
Afbeelding
Uitgekeken op uw huidige bankstel of fauteuil? Bel Miedema en Zn. Bedrijven 29 jun, 12:12
Afbeelding
BrinkPop in Muiderberg Cultureel 29 jun, 11:30
Logo
Afbeelding
College moet opschieten met Nota van Uitgangspunten Heropenen van Naarder golfbaan duurt CDA veel te lang Politiek 29 jun, 10:10
Afbeelding
ViJoS maakt zich klaar voor Europees Kampioenschap Cultureel 29 jun, 09:55
Afbeelding
Jaarmarkt Keverdijk groot succes foto’s 29 jun, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief