Directeur-rentmeester Karin Kos van Stichting Goois Natuurreservaat.
Directeur-rentmeester Karin Kos van Stichting Goois Natuurreservaat. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Oproep Goois Natuurreservaat aan Gooise politiek: kies voor een groene toekomst

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar in het vooruitzicht vraagt het Goois Natuurreservaat (GNR) extra aandacht voor de natuur. Alle politieke partijen van de vijf Gooise gemeentes, waaronder Gooise Meren, hebben een position paper ontvangen.

Daarin vraagt de organisatie aandacht voor het thema natuur en landschap bij het opstellen van de verkiezingsprogramma’s. De nieuwe gemeenteraden kunnen namelijk een aantal grote uitdagingen verwachten in de komende collegeperiode. Uitdagingen die direct van invloed kunnen zijn op de Gooise natuur en het landschap, waarschuwt het GNR. “Denk daarbij aan thema’s op het gebied van wonen, werken, mobiliteit, leefomgeving en milieukwaliteit. Daar komt bij dat de laatste jaren ook grote (inter) nationale thema’s zoals stikstof-, klimaat- en biodiversiteitsproblematiek tot het gemeentelijk niveau zijn doorgedrongen.”

‘Coronadrukte’
Benadrukt wordt dat de natuurgebieden van groot belang zijn voor de planten en dieren én voor de inwoners van ‘t Gooi. “De afgelopen twee jaar hebben we meer dan ooit genoten van de Gooise natuur. De ‘coronadrukte’ zal niet meer verdwijnen. Mensen hebben de natuur ontdekt en het kan worden gezien als een voorbode van de drukte bij stijgende bewonersaantallen in de regio. Aandacht voor het toenemende aantal bezoekers en het behouden van een goede balans tussen natuur en recreatie is van groot belang.”

Biodiversiteit
Het gaat niet alleen om recreatie. Alhoewel de natuurgebieden in ‘t Gooi beschermd zijn door wet- en regelgeving staat de biodiversiteit onder druk. Het behoud van de biodiversiteit is volgens de natuurorganisatie van groot belang bij het beheer van bossen, heidelandschap, graslanden en akkers. “Geen gemakkelijke opgave en van groot belang, want ook de algemene soorten in onze natuurgebieden hebben het moeilijk. Er zijn goede kansen voor verbetering van de biodiversiteit, ook in het stedelijk gebied. Het Goois Natuurreservaat hoopt dat de brief met aandachtspunten de partijen inspireert om een groene invulling te geven aan hun verkiezingsprogramma.”

Uit de krant