Afbeelding
Foto's: GNR

GNR sluit tijdelijk deel van natuurgebied De Zuid bij Hilversum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft een deel van natuurgebied De Zuid, ten zuiden van Hilversum, tijdelijk afgesloten voor bezoekers. Dat heeft dan weer te maken met de pluimvoetbij. 

In het genoemde natuurgebied leven deze zomer honderden pluimvoetbijen; een bijensoort die profiteert van zanderige warme plekjes in de natuur. “We zijn we heel blij met deze bijzondere bij in ons natuurgebied, want bijen zijn erg belangrijk voor mens en natuur”, aldus het GNR. “Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien.” 

In natuurgebied De Zuid zijn de zanderige plekjes in het bos populair bij wandelaars, spelende kinderen en ruiters. Een van deze warme zanderige plekken is inmiddels omgebouwd als kraamkamer voor honderden pluimvoetbijen. “De bij graaft diepe gangen in het zand en legt daar zijn eieren”, aldus het GNR. “De gangen zijn kwetsbaar en daarom hebben we dit deel van De Zuid tijdelijk afgesloten voor onze bezoekers.”

De pluimvoetbij woont, net als het grootste deel van de voorkomende bijen in Nederland, alleen. Deze soorten heten solitaire bijen. Ze graven ieder hun eigen nestje voor hun eieren maar kiezen vaak wel dezelfde warme zanderige plek. Dus toch ook weer lekker bij elkaar. Ook hier wonen inmiddels honderden bijen. Ze zijn tot en met september actief en zijn niet agressief.

De bijen maken lange gangen om hun eieren in te leggen en de larven in te laten opgroeien. De gangen kunnen behoorlijk diep zijn, en hebben ook nog zijgangen waar ze hun eitjes leggen. De harige achterpoten gebruiken de beestjes om het zand uit de gangen te duwen. Maar die harige pootjes zijn ook heel handig om stuifmeel te verzamelen voor hun larven.


Uit de krant