Julian Sanders uit Muiderberg is Chief Electronics bij het TU Delft Solar Boat Team.
Julian Sanders uit Muiderberg is Chief Electronics bij het TU Delft Solar Boat Team. Foto: TU Delft Solar Boat Team
video

Muiderbergse vliegende waterstofboot-bouwer Julian Sanders naar wereldkampioenschap

Natuur en Milieu

MUIDERBERG - ’s Werelds eerste vliegende waterstofboot is een feit. Julian Sanders uit Muiderberg op naar het wereldkampioenschap: de Open Sea Class in Monaco.

Een jaar lang heeft het TU Delft Solar Boat Team toegewerkt naar hun droom: het realiseren van de eerste vliegende waterstofboot met hun project Hydro Motion. De twintig studenten hebben het voor elkaar gekregen om een zeewaardige boot te maken die compleet is uitgerust met een waterstofsysteem en sterke draagvleugels aan de onderkant van de boot. Bij een snelheid van 22 kilometer per uur zorgen die draagvleugels ervoor dat de boot - een trimaran van ruim 1.000 kilo - net boven het water vliegt. 

Julian Sanders uit Muiderberg studeerde Technische Natuurkunde en Technische Wiskunde aan de TU Delft, die hij cum laude heeft behaald. Dit jaar heeft hij zijn studie aan de kant gezet om als Chief Electronics mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team.

Inspiratiebron

Het is de eerste vliegende waterstofboot ter wereld. ‘De Hydro Motion boot vormt een indrukwekkende inspiratiebron voor de maritieme sector’, laat het team weten. De boot waar het team dit jaar aan heeft gewerkt is een indrukwekkende verschijning: een zeewaardige, ruim 8 meter lange trimaran, uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica, alle onderdelen om de boot krachtig voort te stuwen en de sterkste draagvleugels. 

De boot wordt bestuurd door drie piloten en haalt snelheden tot wel 40 kilometer per uur. In de boot van de studenten wordt waterstofgas onder hoge druk bewaard in een tank aan boord. De brandstofcel brengt deze waterstof samen met zuurstof uit de lucht en genereert zo elektriciteit. Hiermee wordt de motor aangedreven en vaart de boot. 


Racen

Na de ontwerp-, productie-, en testperiode is het nu tijd voor de laatste fase van dit project, namelijk racen. Het team neemt volgende week van 8 tot 10 juli deel aan het wereldkampioenschap op de open zee in Monaco. De studenten gaan voor de winst van de uitdagende lange afstandsrace en nemen het op tegen andere duurzaam aangedreven boten. Het zijn geduchte tegenstanders vanuit de hele wereld: studenten, maar ook bedrijven met elektrische en waterstof aangedreven boten. Ze strijden tegen elkaar op drie onderdelen: manoeuvreerbaarheid, de sprint en - als belangrijkste onderdeel - de lange afstandsrace. 

Het team van TU Delft heeft vol ingezet op die laatste race. De vliegende waterstofboot is geoptimaliseerd om deze uitdaging aan te gaan en zes uur lang op open zee te varen zonder bij te tanken. Het team dat de meeste afstand aflegt is de winnaar.


Door de sterke draagvleugels onder de Hydro Motion boot van de TU Delft studenten lift de boot bij een snelheid van 22 kilometer per uur het gewicht ongeveer 40 centimeter boven de golven uit, wat een spectaculair gezicht is. Wanneer de rompen van de boot boven het water vliegen, ondervinden ze drastisch minder weerstand dan in het water. Op deze manier gebruikt de boot weinig energie, wat van groot belang is tijdens de uitdagende lange afstandsrace die het team te wachten staat in Monaco.

De race is te volgen via de website en de sociale media kanalen van het TU Delft Solar Boat Team: https://solarboatteam.nl/


Uit de krant