Mila Duterloo en Fay Schouten organiseerden de opruimactie.
Mila Duterloo en Fay Schouten organiseerden de opruimactie. Foto's: Mila Duterloo

Kinderen van Eksterlaan ruimen zwerfafval op

Natuur en Milieu

BUSSUM - Kinderen van de Eksterlaan hebben zich in de eerste week van de kerstvakantie zeer nuttig gemaakt; zij hebben het zwerfafval in hun buurt opgeruimd. De actie werd georganiseerd door Mila Duterloo (19) met behulp van Fay Schouten (20). 

Zij zijn samen met buurtkinderen pad gegaan. Met knijpers en vuilniszakken liepen ze twee uur lang door de buurt. “Kijk is hoeveel plastic! Ik vind dit erg leuk en overal horen we complimenten”, riepen de kinderen enthousiast. Ook blikjes, beker en mondkapjes behoorden tot ‘de buit’. “Het is jammer om te zien dat er bij ons in de buurt zoveel afval op straat ligt, wij hadden dat niet verwacht”, zegt Mila Duterloo.

(Tekst loopt door onder de foto)

Duterloo irriteert zich de laatste tijd heel erg aan het feit dat je overal op straat mondkapjes ziet liggen. “Door het coronavirus merk ik dat mensen minder bezig zijn met het creëren van duurzaamheid en hierdoor worden de mondkapjes een nieuw probleem. Juist nu moeten kinderen hier de meeste aandacht aan besteden want zij zijn tenslotte de toekomst. Daarom heb ik deze actie georganiseerd”, aldus milieufan Duterloo, die in september 2019 haar eigen bedrijf is begonnen. “Bij Traveliciouskit.nl kun je plasticvrije verzorgingsproducten samenstellen in een kit. Dit allemaal om de vermindering van het single-use plastic verbruik te verminderen. Ik ben van jonge leeftijd bewust dat wij minder plastic moeten gebruiken. Ik wil dat de kinderen van vandaag mee geven vandaar deze actie.”

Fay Schouten: “Ik zou kinderen het advies willen meegeven om eerst na te denken voor ze iets kopen. Is het product van plastic? Kan ik het misschien duurzaam? Of heb ik het product überhaupt wel nodig?” Volgens Duterloo zijn er zoveel alternatieven voor al het single-use plastic alleen denken wij er niet snel aan om dat aan te schaffen. Je kunt met kleine stapjes beginnen, zoals plasticvrije verzorgingsproducten te gebruiken. Een kind leer je van jongs af aan om zijn haren te wassen met verzorgingsproducten in een plastic verpakking en tanden te poetsen met een plastic tandenborstel. Door een kind plasticvrije alternatieven aan te leren, raken ze daaraan gewend en word plasticvrij het nieuwe normaal. Het zou natuurlijk geweldig zijn om zulke acties vaker te organiseren en kinderen op deze manier bewust te maken van het afval gebruik.”

Uit de krant