Foto: Vranz van Maaren

Provincie steunt natuur Muiderberg met 1.000 euro

  Natuur en Milieu

MUIDERBERG - Vrijwilliger Thijn Westermann is heel blij met de bijdrage van de provincie Noord-Holland. "Het is een leuke waardering voor alle tijd die je erin steekt", vertelt ze enthousiast. "Een waardering voor je werk." De subsidie is bedoeld om de provincie Noord-Holland nog groener te maken.

Stichting Groen Muiderberg is in 2012 opgericht en zet zich in voor de natuur en biodiversiteit in en om Muiderberg. Met de subsidie kan de stichting meer attributen en cursussen betalen om zich nog beter voor de omgeving te kunnen inzetten. Westermann: "Ik wil heel graag een goed schepnet kopen en een kuvet, een heel smal aquariumpje dat je mee kunt nemen. Daarmee kun je dieren die je hebt gevangen even fotograferen en bestuderen om te kijken wat voor soort het is en of ze gezond zijn. Ook wil ik heel graag een hele goede zaklamp aanschaffen waarmee je metersdiep in het water kunt schijnen. Dan kun je de dieren 's nachts zien zwemmen."

De stichting kan het geld ook goed gebruiken voor lopende kosten, zoals de zakelijke rekening, website, reiskosten en inschrijfkosten voor symposia en cursussen. "Ik betaal dat allemaal nu voor een groot deel zelf, maar nu kan ik dit uit het potje van de provincie doen", aldus Westermann. "Het geeft ons net iets meer mogelijkheden en we hoeven de eigen giften daar niet voor te gebruiken." Het geld wordt tevens besteed aan goede naslagwerken. "Je kunt heel veel al online opzoeken, maar ik wil wel graag een goede paddenstoelengids en vogelgids hebben die je kunt meenemen als je op pad gaat."

Samenwerking met gemeente

Westermann is zeer betrokken bij de kap- en bouwvergunningen, bestemmingsplannen en visies van de gemeente waaruit de stichting in eerste instantie is ontstaan. "De gemeente had ooit het plan om bij de vernieuwing van de Brink veel bomen te kappen omdat ze verwaarloosd zouden zijn en licht tegenhielden voor bewoners. Na een rondvraag van mij bleek uiteindelijk dat niemand vond dat de bomen weg moesten en dat een projectontwikkelaar de opdracht zelf had bedacht. We hebben toen als stichting samen met de gemeente rond de tafel gezeten en een minder rigoureus plan gemaakt om de Brink te vernieuwen. Sindsdien heeft de gemeente ook meer aandacht voor het behoud van biodiversiteit en de waarde van de natuur. Soms vinden ze ons lastig, maar ze zijn ook blij met ons."

Met haar werk bij de stichting hoopt Westermann niet alleen de gemeente, maar ook inwoners bewuster te maken van het landschap om hen heen. "Muiderberg is een klein dorp met veel natuur. Een hele unieke plek op slechts 17 km van Amsterdam. Er wordt veel gebouwd, dat is goed en nodig. Maar je moet bepaalde plekken wel beschermen, anders is straks alles weg. We hebben te lang gedaan alsof natuur iets is dat gemakkelijk opgeofferd kan worden aan woonwijken, recreatie en sport. De natuur heeft niet zo'n luide stem. Dus daar kom ik dan voor op."

Meer berichten