Een vrouwtjesotter is het slachtoffer geworden van een verkeersongeval.
Een vrouwtjesotter is het slachtoffer geworden van een verkeersongeval. Foto: Luc Hoogenstein

Otter sneuvelt op A1 bij Naardermeer

Natuur en Milieu

NAARDEN - Een otter is eind mei doodgereden op de A1 bij het Naardermeer. Het gaat om een vrouwtje dat in goede conditie verkeerde. Een treurig bericht, want de otter was sinds 2007 - na ruim vijftig jaar afwezigheid - weer terug in het Naardermeer, laat Geeke Remmelts, boswachter bij Natuurmonumenten, weten.

Haar collega-boswachter Kelly Meulenkamp, die de melding van de dode otter binnen kreeg, vertelt: "Een grote schok. Sinds drie jaar was dit prachtige dier eindelijk weer terug in het Naardermeer. En om dan te horen dat er eentje is doodgereden op de A1 doet wel pijn. Gelukkig was het vrouwtje niet zogend, dus ze had geen jongen."

Wildcamera

Afgelopen winter werd er nog een otter vastgelegd met een wildcamera in het Naardermeer. Het enthousiasme onder de boswachters van Natuurmonumenten was groot, want deze beelden bevestigden wederom de aanwezigheid van het zeldzame dier. Meulenkamp: "Daar waren we hartstikke blij mee, want de otter stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving: het water moet schoon zijn, er moeten voldoende rustplekken zijn en er moet genoeg voedsel (vooral vis) zijn. Dus het is toch een beetje de kroon op je werk als de otter zich hier thuis voelt." De doodgereden otter is helaas dezelfde als op de camerabeelden. Dat kon worden vastgesteld aan de hand van een herkenbaar litteken op haar flank. "Maar we hopen dat er inmiddels meerdere otters in het gebied leven."

Verkeer grote vijand

De otter was lange tijd uitgestorven in Nederland, maar sinds er in 2002 enkele dieren werden uitgezet gaat het weer redelijk goed met de soort. Dat is echter niet vanzelfsprekend, want veel otters sneuvelen in het verkeer. In Noord-Holland zijn de afgelopen periode al drie otters doodgereden. "Dat toont het grote belang van faunaverbindingen aan, zoals de passages onder de N236 tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. Door het verbinden van natuurgebieden kunnen we zorgen dat dit prachtige dier ook in Noord-Holland een plek kan vinden", aldus boswachter Meulenkamp.

Otterparadijs

Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Natuurmonumenten samen met provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een groene buffer rond het Naardermeer inrichten en daarmee het gebied omtoveren tot een otterparadijs. Het leefgebied van de otter en allerlei andere dieren en planten wordt daarmee groter en is beter te bereiken. "Zo maken we het Naardermeer toekomstbestendig en geven we meteen een impuls aan de hele Nederlandse natuur, want het gebied ligt midden in een 'natte as'. Ook komen er meer mogelijkheden voor bezoekers om het natuurgebied te bezoeken en te ontdekken."

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Feestelijke opening Skatepark West in Muiden Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Tuinconcert G.A. Heinze aan Googweg 8 Cultureel 1 jul, 14:12
Logo
Afbeelding
Na zomer verder met De Vinkenbaan als De Meerstroom Oranje Nassauschool sluit de komende weken goed af Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
‘De schilders van de Vechtstreek’, uitgebreid overzicht van kunstwerken Algemeen 1 jul, 09:52
Logo
Afbeelding
D66 Gooise Meren is laaiend enthousiast over het plan Jongeren willen graag hangplek op skateveldje naast sportvelden Algemeen 1 jul, 09:00
Afbeelding
Lees gratis BussumsNieuws Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Belevenissendag voor scholieren Vitusmavo foto’s 30 jun, 16:19
Afbeelding
336 scholieren op eerste school hockeytoernooi ‘Hockey voor India’ Sport 30 jun, 15:41
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief