Afbeelding
Foto: © Natuurmonumenten - Ben Walet

Ringslangen in het Naardermeer vrij van schimmelziekte

Natuur en Milieu

NAARDEN - De gevonden vervellingen van ringslangen in en rondom het Naardermeer zijn vrij van een dodelijke schimmelziekte. "Dit is heel goed nieuws voor de ringslang", aldus boswachter Anne Slump. De 'slangenhemden' zijn onderzocht omdat de schimmelziekte sinds 2017 is opgedoken in Europa. Tot nu toe is de schimmel niet in Nederland aangetoond. 

De schimmelziekte uit Noord-Amerika, ook wel Snake Fungal Disease (SFD) genoemd, veroorzaakt een huidziekte bij ringslangen. Slangen met de ziekte krijgen symptomen als afwijkend gekleurde schubben, korsten en zweren op de huid en verminderd vluchtgedrag. Uiteindelijk sterven ringslangen aan de schimmelinfectie. Om de ziekte tijdig te signaleren wordt er landelijk onderzoek uitgevoerd door Stichting RAVON en Universiteit Gent.

Belangrijke schakel

De boswachters van het Naardermeer zijn heel blij dat de ringslangen in het Naardermeer gezond zijn. De populatie ringslangen in Nederland is de laatste decennia afgenomen. Nog relatief veel ringslangen worden slachtoffer van het verkeer. In de moerasnatuur van het Naardermeer voelen de reptielen zich helemaal thuis. Ze zijn een belangrijke schakel in de voedselketen. Ringslangen eten onder andere amfibieën en kleine vissen. "Deze slikt de ringslang in zijn geheel door en vervolgens zoekt hij een rustig plekje om zijn prooi te verteren", vertelt boswachter Slump.

Zonaanbidder

Slump: "Je zou het misschien niet verwachten, maar in Nederland komen drie soorten slangen voor: gladde slang, adder en ringslang. Ringslang is de enige slang die in de buurt van het Naardermeer en de 's-Gravelandse buitenplaatsen te vinden is. Ze houden van waterrijke gebieden. Ook zijn het echte zonaanbidders. Nu het warmer wordt, heb je kans dat je ze ziet zonnen op dijkjes in de buurt van water. Ze liggen graag op het warme asfalt van wegen en fietspaden. Altijd even opletten dus als je een stok op de weg ziet liggen. Dat kan zomaar een ringslang zijn!"

Help mee!

Het onderzoek naar Snake Fungal Disease is gebaat bij zoveel mogelijk slangenhuiden. Heb je een slangenhuid gevonden? Doe de vervelling in een droge papieren envelop (niet in een plastic zakje) samen met een vermelding waar je de slangenhuid hebt gevonden. Vervolgens kun je de envelop opsturen naar stichting RAVON, zo help je met het verzamelen van zoveel mogelijk data. Contactgegevens van RAVON staan in dit artikel.

Met vriendelijke groet,

 Anne Slump 

Boswachter Communicatie en Beleven

Eenheid Gooi en Vechtstreek

Meerkade 2

06-83128619 

1412 AB Naarden

www.natuurmonumenten.nl

Ik werk op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Doe mee met Natuurmonumenten en bescherm natuur in Nederland.

Uit de krant