Afbeelding
Foto: © Bob Awick
Video

Boswachters bezorgd over de kwetsbare dieren in broedseizoen

Natuur en Milieu

BUSSUM - Boswachters van het Goois Natuurreservaat maken zich - nu mensen massaal de natuurgebieden bezoeken - grote zorgen over de verstoring van vele dieren in het broedseizoen. "De natuur is nu het meest kwetsbaar", is de boodschap. 

De natuur komt namelijk uit zijn winterslaap. Vogels gaan broeden in het bos en op de hei. Reeën, vossen, hazen en vele andere dieren maken zich gereed voor een drukke periode met jongen. Ze hebben hierbij rust en ruimte heel hard nodig.

De boswachters vertellen in een filmpje dat natuurbezoekers zich goed aan de regels houden. Er is geen samenscholing en men houdt afstand ten opzichte van elkaar. Echter, steeds meer bezoekers gaan van de paden af. "En dat is nu juist wat we midden in het broedseizoen niet moeten doen", aldus de boswachters. "Mensen picknicken midden op de hei alsof ze middenin een stadspark zijn."

Het Goois Natuurreservaat heeft gelukkig een enorm padenstelsel van maar liefst 83 kilometer aan wandelpaden. "Het is van groot belang voor onze dieren in het Gooi dat de bezoekers op de wegen en de paden blijven. Ga dus niet picknicken op de hei of even voetballen, en zoek geen stil plekje op midden in het bos. Houd uw hond aangelijnd waar dat moet."

Zie hieronder de video. 

Uit de krant