Jada Russu (derde van links) met de rector en twee afdelingsleiders.
Jada Russu (derde van links) met de rector en twee afdelingsleiders. (Foto: Bob Awick )

Plan hoogbegaafde scholieren: duizend bomen planten

  Natuur en Milieu

BUSSUM - Ze komen eens in de maand bijeen om bepaalde specifieke problemen met elkaar te bespreken, maar ook om meer te doen dan alleen de vakken volgen die het voortgezet onderwijs aanbiedt. Het gaat om het groepje hoogbegaafde leerlingen van het Willem de Zwijger College. Daarnaast steunt dit gezelschap een goed doel. Voor deze eerste editie is dat duizend bomen planten voor het einde van dit schooljaar.

De groep is een jaar geleden opgericht, met de steun van de rector en de afdelingsleiders, door de 15-jarige Jada Russu, een vierde klas gymnasiumscholier op de school in Bussum. En dat is leuk, zegt zij. Bovendien miste ze dit op haar school. In deze regio heeft alleen de Huizermaat een hoogbegaafdenklas, aldus Russu. En zo'n groep is belangrijk, vervolgt de scholier. Ze voelen zich toch anders dan anderen, bijvoorbeeld omdat ze andere verbindingen leggen en heel slecht tegen onrecht kunnen.

Misschien wel door dat laatste is het idee ontstaan om iets voor een goed doel te doen. Dit jaar is dat bomen planten. "Ons projectdoel is voor juni 2020 duizend bomen planten in het Waalse Bos en Bieslandse Bos in Nederland en ook in het Carara National Park in Costa Rica en Kibale National Park in Oeganda", legt de scholier uit. "Hiermee dragen we niet alleen bij aan het milieu en het leefgebied van bijzondere dieren, maar ook aan de werkgelegenheid en ecotoerisme." 

De scholieren hebben inmiddels een aantal bedrijven benaderd om geld te doneren en doen ook een oproep aan particulieren - bijvoorbeeld ouders van de leerlingen binnen de school - om hetzelfde te doen. De minimale donatie is 12,50 euro, wat goed is voor het opkweken en aanplanten van twee bomen. Indien gewenst kunnen de leerlingen dan een wederdienst verrichten. Tot dusver is het wat die wederdienst betreft nog niet zover gekomen, vertelt Russu. 

Wel is er al gedoneerd: pakweg 500 euro euro. Om het aantal van duizend bomen te halen is 6250 euro nodig. Een behoorlijk bedrag, waarbij de scholier direct aangeeft dat het aantal van duizend bomen het ultieme doel is. Belangrijk is vooral om voor het einde van het schooljaar zo veel mogelijk bomen te kunnen planten. "Maar het is vooral heel leuk om zoiets te doen. Je voelt de verantwoordelijkheid. En het is weer eens iets anders dan alleen naar Engels gaan."

Wie wil doneren, kan het beste een mail sturen naar hb@wdz.nl.. De leerlingen maken het bedrag dan over naar de organisatie Trees for All. Voor meer informatie, zie treesforall.nl.

Meer berichten