Erik Bruinning:
Erik Bruinning: "Het is onwerkelijk stil." Foto: © Bob Awick

Vogelhospitaal Naarden krijgt bericht van ministerie

Natuur en Milieu

NAARDEN - De medewerkers van het nog altijd gesloten Vogelhospitaal Naarden hebben deze week bericht gehad van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te komen tot een oplossing voor alle problemen binnen het asiel aan de Burgemeester Jur Visscherlaan.

"Daar zijn we heel blij mee", reageert Erik Bruinning, al voegt hij daaraan toe dat het vooral gaat om een oplossing voor de langere termijn. Want als het gaat om de korte termijn is het nog altijd kommer en kwel. Sinds vorige week is er feitelijk niets veranderd. 

Doordat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) beslag heeft gelegd op de medicatie, kan het Vogelhospitaal niet meer de verplichte zorg bieden. Ook mogen medewerkers onder meer niet spalken, hechten of wonden verzorgen.

Daar kwam vorige week woensdag van diezelfde NVWA een zogenaamde last onder bestuursdwang overheen waarin de overtredingen nogmaals werden bevestigd en de eis aan het bestuur dat binnen twee dagen alle in de opvang aanwezige dieren moesten worden onderzocht door een dierenarts. "Ieder weldenkend mens weet dat dit niet te doen is", vertelt Bruinning. Desondanks heeft een dierenarts de meest acute gevallen bekeken en zijn dieren die vervroegd uitgezet konden worden uitgezet. In het asiel zijn nu hooguit nog zo'n dertig dieren. Bruinning: "Het is onwerkelijk stil."

Hij kan wel lachen om de opmerking dat hij een bekende Nederlander dreigt te worden. Door alle ophef staat de beheerder van Vogelhospitaal Naarden in allerlei - ook landelijke - media op beeld. Daarmee is hij toch ietwat ongewild het gezicht van de aanpak van de niet op dierenopvangcentra afgestemde regelgeving. "Maar als hierdoor opvangcentra beter hun werk kunnen doen, is me dat meer dan de moeite waard geweest."

Afgelopen weekend zaten de medewerkers van het vogelhospitaal met elkaar aan tafel voor het jaarlijkse en uiteindelijk toch gezellige kerstdiner. Lange tijd was getwijfeld of dit door moest gaan, maar uiteindelijk vond men het toch een goed idee om de koppen bij elkaar te steken en alle vrijwilligers goed te informeren.

En hoewel er nog zat vragen zijn, is al wel duidelijk dat op dezelfde voet doorgaan geen optie is. De eis van de NVWA om echt alle dieren door een dierenarts te laten behandelen, is logistiek en financieel onhaalbaar. "We werken al wel samen met twee goede dierenartsen, maar die hebben niet de tijd om al die extra handelingen te verrichten", aldus Bruinning.

Bruinning heeft vooral door het belletje van het ministerie nog vertrouwen in een goede afloop. Tot dan moet er volgens hem een overgangstermijn komen, waarbij de taken die medewerkers van het asiel nu niet mogen uitvoeren, worden gedoogd. In de NVWA is het vertrouwen 0,0. Wat steekt bij de beheerde ris dat hij niet helemaal geen verklaring bij de NVWA heeft kunnen afleggen. Rapporten waarin de overtredingen worden geconstateerd heeft hij niet gezien, net als een proces verbaal.V an de instantie heeft hij behalve die last onder bestuursdwang van vorige week niets meer vernomen. 

Directe gevolgen heeft de sluiting - voor bijvoorbeeld de dieren of opvangcentra elders - (nog) niet, vertelt de beheerder. In deze tijd van het jaar is het vaak wat rustiger. Maar, waarschuwt hij, het moet volgende week niet gaan vriezen. Dan gaat het weer drukker worden. En als dit had gespeeld in mei of juni was het hek van de dam geweest. "Nu kun je het nog opvangen, in mei kun je niet sluiten. Dan zouden er doden vallen. Wat dat betreft is het mooi dat we nu dit statement kunnen maken zonder dat er slachtoffers zijn."

Uit de krant