Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over sluiting vogelhospitaal: elders in het land zou de zorg niet anders gaan

  Natuur en Milieu

NAARDEN - De reacties en steunbetuigingen die de medewerkers van het Vogelhospitaal in Naarden, dat vrijdag de deuren noodgedwongen heeft gesloten, krijgen doen beheerder Erik Bruinning goed. "Het geeft aan dat het leeft, je ziet nu de betrokkenheid."

Vrijdag werd de sluiting na een bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) definitief. De medicatie was al in beslag genomen en de medewerkers mogen geen gewonde vogels meer behandelen. "We mogen niets meer aannemen", vertelt Bruinning. 

Hij geeft toe dat de NVWA volgens de richtlijnen heeft gehandeld. Probleem is juist dat het asiel te boek staat als een soort van burgerinitiatief en feitelijk weinig kan. Jarenlang is het daarom gedoogd dat mensen gewonde vogels naar het asiel brachten en de medewerkers deze dieren opvingen. 

Maar volgens de regels hoort de opvang op zo'n moment contact op te nemen met de dierenarts en het dier daarheen te brengen. "Maar het gebeurt nu juist vaak dat wij worden gebeld door dierenartsen, omdat zij niet zo veel kennis hebben van bijzondere dieren. En wij behandelen nu al 6.000 dieren per jaar. Die dieren wegbrengen is financieel en logistiek onmogelijk."

Het probleem is dus vele malen groter dan alleen een lokaal asiel dat de deuren heeft gesloten. Want ook elders in het land zitten de vogelasielen met de handen in het haar, weet Bruinning. "Zij zijn overal bang. Vragen zich allemaal af: 'Wie is de volgende?'. En in ons geval kunnen collega's uit Soest en Amsterdam het deels overnemen, maar daar los je het probleem niet mee op."

De oplossing is volgens Bruinning, die vandaag een gesprek heeft met wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren, niet eens zo ingewikkeld. "De oplossing van de NVWA om de dieren naar de dierenarts te brengen is niet te doen. Wat wel kan is de centra een opleiding aan te bieden, waardoor ze bepaalde handelingen wel mogen verrichten. Ga daarom nu eerst gedogen en zorg ondertussen dat die opleiding er komt."

Het Vogelhospitaal krijgt al wel de politieke steun van Gooisch Democratisch Platform. De oppositiepartij zal woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie indienen met onder meer het verzoek dat het asiel haar activiteiten zo snel als kan weer kan hervatten. Ook krijgt het college het verzoek om zo mogelijk met het Vogelasiel, de provincie en de NVWA in overleg te gaan, om herhaling van deze situatie te voorkomen.

Het Vogelasiel in Naarden vervult als sinds 1957 een belangrijke regionale functie voor het opvangen en verzorgen van zieke en gewonde vogels en heeft bovendien een monitorende functie voor de volksgezondheid, aldus GDP in een persbericht. "Het Vogelasiel hanteert hiervoor naar eigen zeggen strikte protocollen die in nauwe samenspraak met een gespecialiseerde dierenarts tot stand zijn gekomen. Bij Vogelopvangcentra elders in het land zou dat niet anders gaan en op basis van het standpunt van de NVWA zouden die dan dus ook allemaal met sluiting bedreigd worden."


Meer berichten