De biomassacentrale bij Diemen is voorlopig de laatste, maar als het aan Diemen ligt komt hij er niet.
De biomassacentrale bij Diemen is voorlopig de laatste, maar als het aan Diemen ligt komt hij er niet. Foto: G.J. Schultz

Gooise Meren ziet het liefst dat biomassacentrale on hold wordt gezet

Natuur en Milieu

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren laat weten de motie van de gemeenteraad Diemen in de slepende zaak van de biomassacentrale te ondersteunen. 

Met de vorige week aangenomen motie dringt de gemeenteraad bij het Diemense College aan om de eigenaar van de te bouwen biomassacentrale, Vattenfall, te bewegen af te zien van de bouw.

Wethouder Barbara Boudewijnse van Milieu reageert namens de gemeente Gooise Meren: "Het college van Gooise Meren vindt de unaniem aangenomen motie een goed en krachtig signaal van Diemen. We sluiten ons daarbij aan. Ik verwacht dat ook de raad van Gooise Meren binnenkort met een soortgelijke motie komt. Het college zal die overnemen. Wij hadden al grote twijfels bij de komst van een biomassacentrale in Diemen en die twijfels zijn alleen maar toegenomen. Het is hoogst merkwaardig dat gezien alle twijfels, publicaties en het gebrek aan draagvlak met betrekking tot de komst van een biomassacentrale dit besluit niet on hold wordt gezet. Het is broodnodig dat op landelijk niveau over deze problematiek een heldere uitspraak komt.”

Veel te doen geweest
Om de bouw van de biomassacentrale in Diemen, vlak bij de Maxis, is al veel te doen geweest. Zo klom de gemeente Gooise Meren al eerder in de pen en waren er ook al tal van protestacties uit verschillende gemeenten. 

Deze motie is een nieuw hoofdstuk, één die Vattenfal indirect over zichzelf heeft afgeroepen. Aanleiding was een interview met de Zweedse directeur van Vattenfall, Magnus Hall, in dagblad Trouw van vrijdag 31 oktober. Hall zegt in Trouw dat Vattenfall voorlopig geen nieuwe houtgestookte biomassacentrales meer gaat bouwen in Nederland omdat het bedrijf wil wachten tot er meer consensus is. 

Verkeerde keelgat
Hall kondigt aan de bouw van de biomassacentrale in Diemen wel te willen doorzetten. Dat laatste is de gemeenteraad van Diemen in het verkeerde keelgat geschoten.De raad wijst erop dat deze consensus compleet ontbreekt in Diemen. De voltallige gemeenteraad, ondersteund door vele bezorgde Diemenaren én meer dan 7400 ondertekenaars van een petitie zijn tegen de voorgenomen biomassacentrale, maar Vattenfall is nog steeds voor.

De belangrijkste reden van Vattenfall om te stoppen met nieuwe centrales is juist dat er grote weerstand is ontstaan tegen de biomassacentrale in Diemen. Ook de gemeenten Gooise Meren en Weesp zijn tegenstanders. De inwoners van deze twee gemeenten krijgen met name te maken met overlast van de biomassacentrale. 

Er komen straks 25 vrachtwagens per dag met houtpellets over de weg naar de centrale en die zorgen onder meer voor stikstofneerslag. Diemen vindt dat Vattenfall in zijn eigen redenering ook voldoende aanleiding moet zien om de biomassacentrale in Diemen niet te bouwen.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Vrienden hoeven het niet te zeggen, toch? En het ov slaapt hier. Algemeen 11 aug, 15:00
Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief