Bart Pronk tussen zijn schapen.
Bart Pronk tussen zijn schapen. (Foto: Bob Awick)

Boer Bas Pronk: 'Houd je hond aan de lijn - mijn schapen worden doodgebeten'

  Natuur en Milieu

NAARDEN - Boer Bart Pronk verloor dit jaar al drie schapen en negen moesten er worden gehecht door aanvallen van honden. Hij wijst de hondeneigenaren op hun verantwoordelijkheid. "Laat ze niet loslopen, zeker als ze niet luisteren."

"Wij als boeren kunnen de schapen bijna niet beschermen. Ook al zijn er nog zulke goede hekken, honden springen eroverheen of gaan door de sloot. Baasjes zijn ook zo brutaal om het hek te openen. Wij kijken elke dag om te kijken hoe het gaat."

Schapen zijn van slag
Vooral met mooi weer is Pronk alert. "Als het lekker weer is gaan mensen een flink stuk wandelen met hun hond. Dat snap ik, maar houd ze aangelijnd. De schapen zijn echt van slag en hebben stress. Normaal komen ze naar je toe lopen. Maar nu blijven ze op afstand", vertelt een aangeslagen Pronk. "Zeker als je een hond hebt die niet luistert, houd hem alsjeblieft aangelijnd."

Honden gaan instinct achterna
Hij begrijpt niet dat er nog steeds mensen zijn die hun hond los laten lopen in de buurt van schapen. Het laatste incident was in Naarden bij het weiland bij het Vestingpad en de Schootsvelden. Een schaap werd doodgebeten door een rottweiler. Eerder dit jaar was het een labrador die achter de schapen aanging. "Het is niet een soort ras. De honden gaan hun instinct achterna", aldus Pronk. Hij wil vooral dat hondeneigenaren hun hond aan de lijn houden, ook al weten ze zeker dat hun viervoeter nooit achter een schaap aan zal zitten.

Meer berichten