Doek valt voor vaarverbinding Muiden-Naarden-Gooimeer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De vaarverbinding zou uitkomen bij de Jachthaven Naaren
De vaarverbinding zou uitkomen bij de Jachthaven Naaren (Foto: archiefbeeld)

Doek valt voor vaarverbinding Muiden-Naarden-Gooimeer

  Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De veelbesproken vaarverbinding Naarden-Muiden-Gooimeer gaat niet door. Het plan kende vele tegenstanders, ook in de gemeenteraad. Uiteindelijk hebben onvoldoende politiek draagvlak en hogere kosten dan verwacht de doorslag gegeven", zo laat Provincie-Noord Holland weten. Het geld dat de provincie voor de vaarverbinding beschikbaar had gesteld, houdt ze nu grotendeels in haar zak.

Tegen de plannen voor de vaarverbinding, als onderdeel van een groter gebiedsprogramma Naarden Buiten de Vesting, was flinke tegenstand vanuit met Naarden en Muiden.

Een deel van het project dat wel doorgaat is het herstel van de vestinggracht bij Naarden. Ook komen er enkele aanlegplekken langs de trekvaart die ervoor moeten zorgen dat de boel er wat netter gaat uitzien. Het wandelpad tussen de Vesting en Stadzigt en de opknapbeurt van het gebied op de kop van industrieterrein Gooimeer-Zuid (entree Vesting) gaan ook gewoon door. Hier zou een passantenhaven komen. Dat plan gaat er nu ook anders uitzien.

Subsidies
In totaal was er zo'n twee miljoen beschikbaar gesteld voor versterking van de trekvaart. Dat bedrag blijft staan en de subsidies die de gemeente al van de provincie kreeg hoeven niet teruggegeven te worden.

Passantenhaven
De gemeente kocht dit jaar, vooruitlopend op het realiseren van een passantenhaven bij de entree van de Vesting, het pand aan de Energiestraat 1 aan. De geplande sloop gaat in ieder geval door maar de bestaande plannen gaan in ieder geval op de schop. Het is nog steeds wel de bedoeling om hier een haven te maken. In welke vorm is nog onbekend. De kans is groot dat er vaste ligplaatsen komen.

Roeivereniging
De roeivereniging ageerde al jaren tegen de plannen omdat het een flinke inperking zou betekenen van de tijden waarop de leden kunnen roeien. Daar was al een oplossing voor gevonden waar de roeivereniging mee kon leven. Een woordvoerder laat weten dat ze blij zijn dat het achterstallig onderhoud wordt aangepakt maar dat ze nu ook vooral benieuwd zijn naar de gevolgen en de andere plannen. "Er wordt nog steeds gesproken van een groei van de waterrecreatie", aldus vice-voorzitter David Gribnau. 

'Onzalig plan'
Vanuit de Stadsraad Muiden klinkt er vooral gejuich. "De vaarverbinding was een onzalig plan", aldus Hans van der Steen, voorzitter van de Stadsraad. Uitstoot van motorbootjes en bruggen die te lang openstaan, de inwoners van Muiden vonden het allemaal maar niks. Van der Steen ziet veel meer in een binnenhaven bij Fort H. "De nieuwe bewoners van onder meer de Krijgsman kunnen daar dan hun bootje kwijt." 

Gezamenlijk besluit
Het uiteindelijke besluit om de vaarverbinding te schrappen is genomen naar aanleiding van overleg tussen diverse betrokken partijen: de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Regio Gooi en Vechtstreek. Ze kwamen op 16 september voor het laatst bij elkaar voor overleg.

Toekomstplannen
De partijen zien nog wel steeds kansen voor waterrecreatie op de trekvaart, maar hoe die er precies gaan uitzien dat is nu nog onduidelijk. Toch laten ze het idee van een vaarverbinding niet helemaal varen. "Mocht op de lange termijn blijken dat er door de groei van de waterrecreatie behoeft is aan een nieuwe vaarverbinding, in welke vorm dan ook, dan wordt gekeken welke mogelijkheden er dan zijn." Door de komst van de nieuwe wijken Krijgsman en Weespersluis wordt hoe dan ook meer waterrecreatie verwacht."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>