Foto: Pixabay

Gooise Meren moet werken aan gemeentelijke energiecoöperatie

  Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Een gemeentelijke energiecoöperatie moet er voor gaan zorgen dat er centraal gekeken wordt naar het opwekken van duurzame energie. Een voorstel van de VVD en GroenLinks daartoe werd afgelopen week unaniem aangenomen door de gemeenteraad. 

De professionele gemeentelijke energiecoöperatie moet onder meer in kaart gaan brengen welke gemeentelijke daken geschikt zijn voor zonnepanelen, zodat er met zonnepanelen op deze daken collectief energie opgewerkt kan worden.

Steeds meer gemeenten hebben zo'n energiecoöperatie. Bewoners kunnen dan een zonnepaneel kopen op een van de beschikbaar gestelde daken. De stroom die dat paneel opwerkt kan vervolgens weer worden teruggeleverd en dat scheelt op de energienota. Voor Bussum doet WattNu hetzelfde, onder meer met zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. 

Volgens de VVD en GroenLinks moet de gemeente zich meer gaan bemoeien met de collectieve opwekking van energie, omdat het een goede bijdrage zal leveren aan de gestelde klimaatafspraken. Daar komt nog eens bovenop dat gemeentelijke regie belangrijk is omdat Gooise Meren een hoop verschillende soorten gebouwen heeft, met onder meer de vestingen van Naarden en Muiden en andere monumentale gebouwen. 

Meer berichten