Afbeelding
Foto: Bob Awick

GAD komt met plan voor betere afvalscheiding

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) werkt aan een plan voor betere afvalscheiding. Dat plan krijgt echter nog niet overal de handen op elkaar. 

De GAD-plannen werden afgelopen week gepresenteerd aan raadsleden, betrokkenen en belangstellende bewoners. Er waren nog veel vragen. Onder meer het eeuwige discussiepunt 'scheiden aan de bron of achteraf scheiden' kwam aan de orde, door de recente berichten dat in de regio Rotterdam mensen vanaf het najaar geen plastic afval meer hoeven te scheiden. Volgens Daniël Walkot, manager GAD, is het ook voor hen nog geen uitgemaakte zaak dat in de regio Gooi en Vechtstreek alles bij het oude blijft. In het najaar wordt geëvalueerd hoe het nu gaat en ook wordt er hard gewerkt aan nieuwe plannen voor de komende jaren.

We moeten meer scheiden
Daar staat onder meer ook hoe de GAD ervoor gaat zorgen dat huishoudens nog beter afval gaan scheiden. Nu wordt er zo'n 60% van al het afval gescheiden aangeleverd. Dat percentage moet omhoog naar 75% in 2020. Het zou zomaar kunnen zijn dat er een soort beloningssysteem wordt ingevoerd voor mensen die hun afval goed scheiden.

Er bleek afgelopen week echter nog wel protest van bewoners. Niet iedereen staat achter het plan om nog strenger afval te scheiden. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant