Naast de bestaande centrale moet een nieuwe komen.
Naast de bestaande centrale moet een nieuwe komen. (Foto: Trudy Kroese)

Komst van Biomassacentrale heeft ook gevolgen voor Gooise Meren

  Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Achter de Maxis wil de Nuon een biomassacentrale realiseren. De gemeente Diemen gaat hierover, maar de gevolgen komen ook op het bordje van Gooise Meren terecht.

'Verduurzaming van het warmtenet' noemt Nuon de grote biomassacentrale die het bedrijf achter de Maxis wil bouwen. Het plan is om daar vijftig vrachtwagenladingen houtkorrels per dag te verbranden voor stadsverwarmingen in Amsterdam en Almere. Omwonenden maken zich zorgen over de uitstoot van fijnstof. Er hebben inmiddels 4.000 mensen een petitie ondertekend en ook de gemeente Gooise Meren is wakker geworden.

Gemeentegrenzen
De centrale ligt op de rand van Diemer grondgebied, maar luchtverontreiniging trekt zich niks aan van gemeentegrenzen. De uitstoot dwarrelt net zo makkelijk neer in Muiden, Muiderberg, Naarden, Weesp en IJburg. 

Actievere houding
Het college van Gooise Meren besloot vandaag om zich er actiever mee te gaan bemoeien. "We zijn dan wel geen afnemer van hun energie en warmte, onze inwoners krijgen wel te maken met de effecten van deze centrale. We gaan actiever contact zoeken."

Uitstoot fijnstof
"De zorg voor de gezondheid van onze inwoners weegt zwaar. Het is niet verstandig om goedkeuring te geven aan de bouw van een biomassacentrale zolang er geen afdoende garanties zijn omtrent de schadelijke milieuaspecten als de uitstoot van fijnstof en andere stoffen. Daarbij vormen ook de vijftig vrachtwagens per dag over de weg een inbreuk op de woonomgeving van onze inwoners. Na de nodige gesprekken zullen wij als Gooise Meren ons standpunt hierin bepalen", aldus wethouder Barbara Boudewijnse.

Lees hier morgen meer over in deze krant.

Meer berichten