Huizerweg moet aantrekkelijker, groener en veiliger worden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Gea van der Horst is een van de drijvende krachten achter de werkgroep en heeft alvast een geveltuin.
Gea van der Horst is een van de drijvende krachten achter de werkgroep en heeft alvast een geveltuin. (Foto: Yvette de Vries)

Huizerweg moet aantrekkelijker, groener en veiliger worden

  Natuur en Milieu

BUSSUM - De Huizerweg moet leuker, groener en veiliger worden. "Een flink project", laat Gea van der Horst, een van de initiatiefnemers van de werkgroep 'Huizerweg veiliger en groener' weten. Met een onderzoek naar het verhogen van de veiligheid door leerlingen van het Goois Lyceum en een actieplan voor meer groen wordt zaterdag het startschot gegeven.

"Er zijn die dag allerlei activiteiten voor kinderen, een ontmoetingsplein met muziek, een welzijnsplein en een kleine braderie. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk veiligheid en vergroening", aldus Gea. "Daar is het mee begonnen."

Meer groen
Wat groen kan moet groen worden, of anders gezegd, waar geen steen hoeft kan groen komen. Voor die plekken, zoals bermen en boomcirkels zijn speciale bordjes ontworpen die zaterdag ook de grond in worden gestoken. Het gaat dan vooral om vaste planten.

Bomen zijn wat lastiger vanwege het vele vrachtverkeer dat de Huizerweg te verwerken heeft. Meer groen kan volgens Gea al heel makkelijk gerealiseerd worden, zelfs zonder groter plan. "Je mag 1,5 tegel voor je gevel eruit halen en vervangen door groen", weet ze. Na toestemming van de gemeente dan, dat wel. Overigens is er een modelgeveltuin te bewonderen bij Huizerweg 9. Er is zaterdag ook nog een officieel momentje, maar die dag moet vooral een feestje zijn. Rond 14.00 uur wordt het plan voor meer groen en veiligheid op de Huizerweg gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Han ter Heegde.

Voor het veiligheidsonderzoek hebben de leerlingen van het Goois Lyceum een enquête gemaakt, waarbij veel tips en ideeën uit de buurt zijn opgehaald. Het gaat dan om fietsplekken waar je veilig kunt oversteken en plekken waar je als fietser voorrang hebt. Gea: "Ik zie het dagelijks vanuit mijn kantoor. Fietsers, ook kinderen die naar school fietsen, die lang moeten wachten voordat ze veilig kunnen oversteken en dan nog bijna worden platgereden." En oversteken bij een van de zebra's met je fiets aan de hand biedt ook geen soelaas. Er zijn volgens haar maar weinig auto's die dan stoppen. Tijdens het event zaterdag kunnen inwoners overigens ook nog met ideeën voor een veiliger en groenere Huizerweg komen.

Actie Steenbreek
Behalve met het plan en de bordjes heeft de werkgroep Huizerweg veiliger en groener ook een ludieke actie op touw gezet. Iedereen die zich zaterdag met een stoeptegel meldt, krijgt daar een aantal plantjes voor terug.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>