[Video] Ginger kent het woord 'opgeven' niet: 'Mijn vader moest beter worden'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Sjoerd Stoop
Video

Ginger kent het woord 'opgeven' niet: 'Mijn vader moest beter worden'

  Mensen

BUSSUM - Het noodlot trof de Bussumse schoenmaker Ron de Weert. Hij kreeg kanker en het zag het er slecht uit. Dankzij zijn dochter Ginger redde hij het toch. Zij is softbalster van het Nederlands team en het woord opgeven kent ze niet. Haar vader moest beter worden.

"Ik was 13 jaar toen papa kanker kreeg, toen is er een nier uitgehaald en is het 9 jaar weggebeleven", vertelt de Bussumse Ginger op het veld van HCAW. Ron de Weert kreeg weer kanker en uiteindelijk moest ook zijn andere nier er uit. Ron: "Ik kreeg te horen dat ik op zoek moest naar een donor, want het zou geen drie of vier maanden meer duren."

Ginger besluit zelf in actie te komen, op een onorthodoxe manier. "Ik plaatste brutaal een oproep op Facebook met de vraag wie er een nier voor papa had. Op die manier kon ik iets doen." Ze vraagt haar vader de oproep nog wel even te lezen. "Ik heb het verhaal gelezen en bij de derde bladzijde moesten de emmers komen om het water op te vangen dat uit de oogjes kwam. Het was voor mij zeer emotioneel." Maar het is allemaal niet voor niets.

De reacties zijn overweldigend. Binnen een dag hebben 22.000 mensen het gezien en er bieden zich in korte tijd zeker 20 donoren aan. "Binnen een half jaar had mijn vader een nieuwe nier en sinds vrijdag weten we dat hij 99% nierfunctie heeft", vertelt Ginger. Ron is zijn donor eeuwig dankbaar en heeft nog steeds veel contact. Ze hebben een band voor het leven en dragen allebei een bedel in de vorm van twee nieren.

Hulp bij zoeken naar nier
De strijd van Ginger tegen kanker gaat door. Ze haalt veel motivatie om anderen te helpen uit de overwinning van haar vader op zijn ziekte. "Softball against Cancer is al twee jaar mijn kindje. Kinderen krijgen de kans om met de Nederlandse softballtop te spelen." Afgelopen jaar leverde dat 16.000 euro op. 

Ginger wil er niet over nadenken wat er zonder de Facebook-actie was gebeurd. Ze dolgelukkig dat haar vader weer fit is en hij is trots op haar. "Als vader is dit een droom dat je dankzij je kinderen, Ginger in dit geval, een leven erbij krijgt. Een tweede kans eigenlijk. Het hele gezin De Weert is hechter geworden en Ron kijkt anders naar het leven: "Ik ben veel emotioneler geworden. De kleine dingen waardeer je meer. Bepaalde dingen zijn absoluut niet belangrijk."

Had anders kunnen zijn
Ginger is ondertussen als werpster vaste waarde in het Nederlands softbalteam dat vorige weekend in Italië het Europees Kampioenschap speelde. Haar ouders waren er tot haar verrassing bij. Dat heeft gezien de geschiedenis ook een extra lading. "Überhaupt bijzonder dat hij er zo bij is en het allemaal zo mee kan maken. Elke dag realiseren we dat het anders had kunnen zijn." En voor de ogen van haar ouders wordt ze met het team ook nog eens Europees Kampioen.

Ginger heeft nog een groter doel. "De Olympische droom is weer een beetje tastbaar. Hopelijk kunnen we ons volgend jaar bij het WK kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Volle bak trainen en daar vol voor gaan." En dan natuurlijk met haar vader, moeder en broer op de tribune.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>