Afbeelding
Foto: NH
Video

Veteraan Axel joeg op piraten: 'Ben er trots op dat ik m'n steentje heb kunnen bijdragen'

Mensen

BUSSUM - Axel Kuijer is één van de ruim 115.000 Nederlandse veteranen die zaterdag, op de twaalfde editie van Veteranendag, in het zonnetje werden gezet. Maar wie bij veteranen denkt aan oude mannen met kunstgebitten en wandelstokken, heeft het mis. Bussumer Axel is pas 25 jaar oud.

Waar sommige mannen op hun twintigste nog nog thuis wonen, dagelijks een vers bord eten krijgen voorgeschoteld en hun was laten doen, heeft Axel er al een missie opzitten. Snel nadat hij op z'n 17e z'n VMBO-diploma haalde, meldde hij zich aan bij het Korps Mariniers.

Niet veel later joeg hij in de Golf van Aden op piraten. "We hebben voor m'n gevoel goed werk kunnen doen. Het is natuurlijk maar een klein gedeelte, maar ik heb wel m'n steentje bij kunnen dragen, dus daar ben ik wel trots op."

Buddy's
Toch heeft Axel erg moeten wennen aan zijn nieuwe rol. "De discipline en de verantwoordelijkheid, omdat je met een wapen loopt, omdat je de veiligheid moet garanderen voor je buddy's, maar ook voor de mensen om je heen, daar moet je opeens mee zien te dealen."

Het was zwaar, maar hij denkt wel dat hij er de rest van zijn leven profijt van heeft. "Het is lastig om dat als zeventienjarige in je schoenen geschoven te krijgen. Maar het is wel iets waar ik veel van heb geleerd en waar ik beter van ben geworden."

Opa
Axel raakte geïnspireerd door zijn opa, die in Nederlands-Indië vocht. "Hij heeft er nooit over kunnen praten. Maar het heeft me altijd getrokken. Wat is dat nu eigenlijk, het leger? En wat doet het met je?" 

Hij vindt het goed dat veteranen één keer per jaar in het middelpunt van de belangstelling staan. "Ik vind dat elke Nederlander respect moet hebben voor deze mensen die voor Nederland vechten en hun leven wagen. Voor een beter Nederland, maar ook voor een betere wereld." 

Uit de krant